Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-08-23 21:00:00

A magyarok tényleg jobban tudják

Újra őrület: Ádám és Éva léte a kérdés

Magukat korábban kereszténynek valló tudósok ezekben a napokban telekürtölik a világsajtót: szerintük nem létezhetett Ádám és Éva.

Az Egyesült Államokban népszerű National Public Radio adásai igazolják: nem csupán a fundamentalista keresztények számára sürgető és mindennapi kérdés: vajon tényleg létezett-e Ádám és Éva? A hitéleti kérdésekben legfrissebb információkat összegző crosswalk.com összeállításában kiemelte: számos evangéliumi és történelmi, konzervatív keresztény tudós állítja, hogy a bibliai ősszülők nem voltak valós személyek

Dennis Venema, a keresztény Trinity Western University biológia professzora úgy nyilatkozott a napokban: a tény, hogy Ádám és Éva minden ember ősszülője ellentétes a jelenlegi genomikai bizonyítékokkal. Szerinte az emberiség tagjai között tapasztalható genetikai sokféleség eleve kizárja, hogy egyetlen emberpártól származzon minden ma élő személy. Azt még nagyobb lehetetlenségnek tartja, hogy ez a biodiverzitás a fundamentalisták szerint hangoztatott néhány ezer éves teremtés eredményei lennének.

A Calvin College-ben teológiát is tanító John Schneider egyenesen úgy nyilatkozott a crosswalk-nak: „ideje szembenézni a tényekkel, minthogy nem létezett Ádám és Éva, sem kígyó, sem „alma” (sic!), sem bűnbeesés, és nem is veszíthette el az egész emberiség az ártatlanságát két ember miatt”. A tanár úgy véli: az evolúció és a természetben megnyilvánuló erkölcsi tapasztalat nyilvánvalóvá teszi, hogy sosem létezhetett Paradicsom. Így szerinte a keresztényekre óriási feladat hárul, ha mindezt el akarják hitetni bárkivel is.

Már magukat korábban kereszténynek valló tudósok is így gondolkodnak: a Darrel Falk és Kathryn Applegate szerzőpáros a BioLogos fórumán tényszerűen közölték: szerintük az összes tudomány egyértelműen bizonyítja, hogy nem létezhetett olyan idő, amikor csupán egyetlen emberpár létezett a Földön, így „Isten sem kezdeményezhetett valamiféle különleges kapcsolatot” az emberiséggel.

Ez az érvelési típus – közölte a crosswalk portál – egyáltalán nem új keletű, Darwin elméletének megjelenése óta aktuális ez a kérdéskör. Ám a kutatók ismeretanyaga jócskán hiányos. A magyar Raskó István akadémikus, genetikus professzor az X-kromoszóma átöröklődéses vizsgálata révén eljutott a tudományos bizonyosságáig annak, hogy minden, ma élő ember anyai ágon visszavezethető egyetlen közös ősre, amit ő (biológusként) ős-Évának keresztelt el.

Kapcsolódó: Létezett-e Ádám és Éva?

 

-mi-/ crosswalk.com
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.