Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-12-17 21:30:00

Földbe csapódó 120 millió eurós projekt

Újabb szonda csapódik a Földbe januárban –- de vajon hol?

Az orosz Mars szonda, a Fobosz-Grunt, a jövő hónapban zuhan a Földre. Több tucat, összesen közel 200 kiló törmelékdarab csapódik majd be valahol. Az oroszok szerint a kis mennyiségű radioaktív anyag nem jelent veszélyt.

A szondának a Mars egyik holdjának krátereit kellett volna felderítene, ehelyett azonban lehet, hogy ő maga váj egy krátert a Földön. A meghibásodott orosz szonda, a Fobosz-Grunt, az orosz űrhivatal legújabb előrejelzése szerint január 6. körül csapódhat be valahol bolygónkon. Azt, hogy pontosan hol, a kutatók csak röviddel előtte tudják megmondani.

Radioaktív izotóp, mérgező üzemanyag, rengeteg törmelék

Az orosz űrhivatal, a Roszkomosz arról számolt be pénteken, hogy számításaik szerint a Fobosz-Grant mérgező üzemanyaga a légkörbe történő belépésekor várhatóan elég. De több tucat törmelék becsapódása várható, összesen 200 kilónyi érheti el a Föld felszínét. A szonda egyik készüléke kis mennyiségű radioaktív izotópot tartalmaz, de az oroszok szerint ez nem jelent veszélyt.

Statisztikailag sok esély van arra, hogy a Fobosz-Grunt a „Rosat” műholdhoz és az „UARS-hoz” hasonlóan valahol az óceánban csapódik majd be. Az előbbi a Bengáli-öbölben landolt októberben, utóbbi a Csendes-óceánba zuhant szeptemberben. Ebben reménykednek az oroszok is, de bizonyosan csak röviddel a becsapódás előtt tudják meghatározni a helyét.

Programozási hiba miatt vallott kudarcot a drága projekt

A Roszkomosz emberei és katonák egy csapata követi figyelemmel a szonda útját vissza a földre. Eközben egy bizottság a november 9-ei hibás rajtot vizsgálja. A Fobosz-Grunt a bajkonuri űrrepülőtérről, Kazahsztánból indult útnak. De úgy tűnik, hogy egy programozási hiba miatt Föld körüli pályán ragadt, a szakértők a szonda irányítószerkezetét nem tudták újraindítani. Ugyan volt, amikor feltámadt a remény. Az Európai Űrügynökség szakértői fel tudták venni a kapcsolatot a meghibásodott szondával, de hamar kiderült, hogy az adatok olvashatatlanok. A 120 millió eurós projekt ekkor már kudarcra volt ítélve. A 15 év óta az első orosz bolygóközi kutatás zátonyra futott, és végül valamikor januárban végleg megsemmisül.

 

spiegel.de / K. M.

 

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.