Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-02-07 10:29:00

Kiolvadt afókák alól a jég

Tömeghalál: az ok fölmelegedés

Félmillió fókakölyök fulladt a vízbe a tengervíz hőmérsékletének emelkedése miatt. Ezek az állatok a globális felmelegedés első, tömegesen pusztuló emlős áldozatai.

Félmillió fókakölyök fulladt vízbe mert vészesen lecsökkent a menedéket és védelmet jelentő jégtáblák felülete a tengervíz hőmérsékletének emelkedése miatt. Az utóbbi egy év alatt 2-4 fokkal nőtt az északi tengerek hőmérséklete az átlagoshoz képest, a levegőé pedig elérte a 10 fokot – nyilatkozta a kanadai halászati minisztérium tengeri emlősökkel foglalkozó osztályának vezetője, Garry Stenson. Tőle és munkatársaitól származik az adat, miszerint az utóbbi egy évben Kanadában és Grönlandon mintegy ötszázezer fókakölyök vesztette életét, ami a teljes állomány 45 százaléka. Ez több, mint amennyit ezeken a területeken évente lemészárolnak halászat címén.

Noha a drámai pusztulás oka nem teljesen tisztázott a kutatók körében, a legtöbben mégis azt a nézetet osztják, hogy az északi tengerek vizei fölmelegedtek, megritkultak és elvékonyodtak a jégtáblák, így az állatok nem vagy alig találnak olyan nagyobb, összefüggő, a szél ellen is védő táblákat, amelyeken megerősödhetnek. Emiatt a kis fókákat elsodorják a nagy hullámok, és a hideg tengervízben lelik halálukat. Az újszülött fókáknak négy-öthetes korukig a jégtáblán, jégmezőn kellene élniük, hogy megerősödjenek, mert csak így bírják ki hosszabb ideig a Jeges-tengerben.


 A jegesmedve is egyre inkább élőhelyet veszít a fogyó jégmező miatt
 

Az elhulló fókák és az egyre fogyó jégmezők miatt veszélybe kerülnek a jegesmedvék is. A fehér bundájú ragadozók a szárazföld és a jégtáblák között ingázva vadásznak a fókákra, de mivel mind kevesebb és kisebb méretű a jégtábla, és kevesebb a fóka is, egyre nagyobb távolságokat kell úszva megtenniük. A Polar Biology című lap a napokban adott hírt arról a jegesmedvéről, amelyik élelem után kutatva kilenc napon át úszott az Alaszka partjaihoz közel eső tengerben, miközben közel 700 kilométert tett meg. A életéért küzdő állat útját követő kutatók szerint mire célba ért, teste zsírtartalmának ötödét elveszítette, és teljesen legyöngült.
 

Valló László

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.