Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-07-10 20:00:00

Sumér hiedelemmel magyarázzák a létezését

Titokzatos bolygó pusztítja el a Földet 2012-ben?

A világvége–jóslatok 2012 közeledtével egyre nagyobb félelmet keltenek az emberekben. Az egyik ilyen misztikus jóslat a Nibiru.

Évek óta terjeng az az elmélet, miszerint a 10. bolygóként ismert Nibiru, misztikusabb nevén a Planet X olyan közel kerül a Földhöz 2012–ben, hogy ez gyakorlatilag lakhatatlanná teszi bolygónkat. Az ok: megfordul a Föld polaritása, emiatt egymást követik majd a katasztrofális események. Így szól az elmélet, most nézzük a tényeket.


NASA mese

Az Amerikai Űrkutatási Hivatal, azaz a NASA a híresztelések szerint 1983-ban bejelentette a 10. bolygó létezését, amely a Nibiru nevet kapta a tudósoktól. Időközben kiderült az is, hogy a bolygót már a sumérok is észlelték, mi több: a maja kalendárium is akkor ér majd véget, amikor a Nibiru a Föld közelébe ér. Önjelölt világvége–szakértők, de néhány tudós is egyetért abban, hogy a 3600 évente visszatérő égitest alaposan megbolygatja majd a Föld polaritását, emiatt meg is állhat a forgásban a bolygónk. A következmények között vulkánkitöréseket, cunamikat említenek, de egy újabb jégkorszak is bekövetkezhet– állítólag. A NASA említésére sokan elhsizik a fentieket. De nem így történt. A NASA nem jelentett be semmit.

Az utóbbi időben sokat emlegetett maja kalendárium 2012. december 21–én ér véget, a világvége–variációk egész tárházát sorakozatják fel: nukleáris holokausztot, népességpusztulást jósolnak.


Mi igaz ebből?

A NASA szerint nincs tudományos bizonyíték a Nibiru létére. Sokan azonban úgy vélik, hogy csupán egy tömeghisztériát akadályoz meg így az amerikai kormány, hiszen a Földnél hússzor nagyobb tömegű bolygó becsapódásának feltételezése miatt emberek milliói veszítenék el önkontrolljukat.


Fotó: mysteryoftheinquity

A 2012-es világvége-elméletek egyike az, hogy abban az évben, pontosabban december 21-én egy vonalban sorakoznak majd bizonyos bolygók. A dolog csak ott sántít, hogy ez minden évben így történik. Sőt, még akkor sem kell az armageddontól tartani, ha minden eddiginél tökéletesebb szögben sorakoznak majd fel az égitestek: 1997-ben már volt egy minden szempontból tökéletes felállás, és akkor nem történt semmi. Mi történhetne tehát 2012-ben? A maják számítási rendszerének logikájához és pontosságához nem fér kétség, de felesleges lenne csak a számok alapján leírni magunkat a Föld felszínéről.


Mi lesz végül?

A Nibiru bolygó története nem ott kezdődőtt, amikor felfedezték (ugye a NASA is cáfolta ezt), hanem amikor kitalálták. A sumérok feljegyzéseiből kiindulva alkották meg a Planet X misztikus történetét. A sumérok Marduk főistenük égi otthonát nevezték Nibirunak. Közben a babiloniak leigázták őket, és ennek örömére egy mítikus történet is szárnyra kelt annak igazolására, hogy miért tették a földdel egyenlővé a sumér kultúra több városát. Eszerint Marduk felszabadította a többi istent és megölte az Annunakikat. Egyes mostani elméletek szeint a Jupitert nevezhették Nibirunak a sumérok, de mint sok minden másra, egyelőre erre sem találtak épkézláb magyarázatot.

A dolog azonban egyszerűbbnek tűnik bármilyen nyakatekert magyarázatnál: az a Nibiru, amely állítólag jövő télen elpusztít majd mindent a Földön, Zecharia Sitchin sci-fi író agyszüleménye. Az író állítja: létezik egy tizenkettedik bolygó (nem, nem is tizedik, már tovább megy), amely 3600 évente teszi tiszteletét a bolygónk közelében. Ezen a bolygón pedig emberek élnek, az Annunakik. Mint kiderült, Sitchin kissé belemagyarázott az eredeti sumér agyagtábla-szövegekbe.

A dolog még korántsem ér itt véget: nem is a lódító író, hanem egy bizonyos Nancy Leider agaszkodik foggal-körömmel a Nibiru létezéséhez. A nőt állítólag elvitték a földönkívüliek és egy chipet tettek a nyakába. Leider elmondása szerint ő a mai napig telepatikus kapcsolatban áll a Nibiru „legénységével”, akik először 2003-at majd 2012-t üzentek világvégének. Van egy harmadik dudás is ebben a bizonyos világvége-csárdában: Lee Hazelwood NASA-fotókat hamisít és nyilvánosan becsmérli a legnagyobb asztrofizikusokat annak érdekében, hogy minél nagyobb publicitást kapjon.

Rengeteg ellentmondás van a 3600 éve visszatérő Nibiru-elméletben. A számtan segítségével könnyen rájöhetünk, hogy a Földnek minimum egyszer már el kellett volna pusztulnia. a másik az, hogy semmilyen bizonyítékot nem találtak eddig a 10. bolygóról, amit pedig tudni vélnek az is spekulációk eredménye.

 

–mi–

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Világvége
  • Nincs is olyan messze a világvége?
  • A világvége tíz forgatókönyve
  • Katasztrófafővárost építene Japán
  • Képek: A tetoválás, amiért halál jár
  • A „megváltási program befejeződött”: világvége október 21-én?
  • A keresztényszociálisok kívül tudnák a „latrokat”
  • Világméretű feszültséget okoz a vízválság
  • Agymosással vádolják a tiszteletest
  • Új világválság jön: a Világkereskedelmi Szervezet a kormányokat okolja
  • Túléljük a válságot? A jövőkutatás professzorát kérdeztük

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.