Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-07-04 09:00:00

Bevonja kereskedelmi szektort is az űrkutatási hivatal

Szuperűrhajókat terveztet a NASA

A legújabb hírek szerint valóra válhat a NASA terve, miszerint kereskedelmi űrhajókkal pótolná a parkolópályára állított űrsiklókat.

A NASA a tervek szerint még idén végleg parkolópályára helyezi a három űrhajóból álló flottáját. A hírek szerint az űrhajósok orbitális pályára szállítására már kereskedelmi űrhajókat használnak majd a jövőben, és négy magáncéggel is sikeres együttműködésről számol be.


Magasabb szinteken

A NASA legutóbb Commercial Crew Development 2 (CCDev) szerződéseket írt alá a cégekkel. Az Űrhajózási hivatal szerint mindegyik cég megfelel a NASA által támasztott követelményeknek, amelyek egyre szorosabbak, hiszen aszteroidára és a Marsra is embert kívánnak feljuttatni.  A Hivatal abban reménykedik, hogy a kereskedelmi szektor dinamizmusa megvalósítja majd ezeket a célokat. A NASA automata teherszállító űrhajókban is gondolkodik, amelyek a jövőben ellátmányt szállíthatnának a Nemzetközi Űrállomásra. Korábban írtunk már arról, hogy július 8-án indítják utolsó útjára az Atlantisz űrsiklót.


A jövőn dolgoznak a NASA-nál
Fotó: nasa.gov

A washingtoni székhelyű Blue Origin 22 milliós, a coloradói Sierra Nevada Corporation 80 milliós, a kaliforniai SpaceX (Space Exploration Technologies) 75 milliós, míg a houstoni Boeing 92,3 milliós szerződést köthetett a NASA-val. Az űrkutatási hivatal 2015-re szeretné "üzembe helyezni" a kereskedelmi flottát, de addig technikai, pénzügyi és kulturális kihívásokkal is farkasszemet kell nézniük.

Legutóbb a Boeing mérnökei brillíroztak, amikor bemutatták a cég által kifejesztett CST-100 típusú űrhajójának terveit érintő változtatásokat (például az űrszemét elleni hatékonyabb védelmet). A SpaceX küldött ezidáig egyedüliként a négy cég közül tesztrepülésre űrjárművet (amely sikeresen landolt a Csendes-óceánban), jelenleg pedig a kilövés megszakító rendszert fejleszti- ez a követelménye ugyanis az emberes űrrepülésnek. Májusban az összes cég egy találkozó keretében számolt be a NASA-nak az eddigi fejlesztésekről, tervekről.

A Sierra Nevada merészebb tervet készített, ők ugyanis többször használható, szárnyas űrrepülőt terveznek, amely a korábbi űrsiklók formájára hajaz. A Blue Originnál az asztronauták testi épségére koncentráltak, ők egy kimentést szolgáló rendszeren dolgoznak. Emellett a segédrakéta-hajtómű fejlesztésén is munkálkodnak.

A NASA 2012 nyarán dönt a szerződésekről, addig folyamatosan konzultál az ötletelő cégekkel, a végső fázisban már teljes rendszereket vizsgál (űrhajó, rakéta), amelyek képesek a misszió végrehajtására.

 

mi, space.com

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.