Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-08-24 18:08:00

Az élőlények felkutatása rendkívül költséges, új módszerek kellenek

Számos állatfaj kihal, mielőtt megismernénk

Sok fajról sosem tudjuk meg, milyen szerepet játszik az élet és a tápláléklánc körforgásában.

A Földön összesen körülbelül 8,7 millió fajta organizmus él. Ebből 6,5 millió szárazföldön, 2,2 millió az óceánokban. Ezt a „Census of Marine Life” nemzetközi projekt keretében egy új metódus segítségével becsülték meg a szakemberek. Ezzel a származási analízissel sikerült az eddigi legpontosabb becslést adni. A korábbi becslések 3 és 100 millió közé tették a fajok lehetséges számát.

A fajok nagy részét még nem ismerik a kutatók – olvasható a PloS Biology szaklapban. Eddig csak 1,25 millió fajt írtak le és kategorizáltak. A szárazföldi fajok 86 százaléka, a tengeri élőlények 91 százaléka vár még felfedezésre. A kérdés, hogy hány faj létezik, foglalkoztatja a kutatókat évszázadok óta – mondja a tanulmány vezetője, Camilo Mora, a Hawaii Egyetem Professzora. Mára egyre sürgetőbb a válasz, mert az emberi beavatkozás hatására egyre több faj tűnik el. A veszélyeztetett fajok listáján hivatalosan 59 508 faj szerepel, ami az összes faj egy százalékát sem éri el. De számos további, eddig ismeretlen faj lehet még veszélyben. Így sok már azelőtt kihalhat, hogy megismernénk őket és rájöhetnénk, milyen fontos szerepet játszanak az élet és a tápláléklánc körforgásában – magyarázza a kutató.

Ahhoz, hogy ezt az óriási hiányosságot pótoljuk, támogatni kell az új kutatásokat és módszereket. A biológiai sokféleség megismerése nem pusztán a kutatók érdeke vagy környezetvédelmi kérdés, hanem segíthet új haszonnövény fajokat találni vagy különböző új gyógyszerekhez alapanyagot. A korallzátonyok, az iszapos tengerfenék és a trópusi erdők a leggazdagabb élőhelyek, ahol a tudósokra még sok munka vár.

Az új kutatás során a tudósok a már ismert élőlények eloszlását vizsgálták a származási fa különböző ágain. Vizsgálatukat az eukariótáktól az emlősökig lefolytatták, csak a baktériumok, vírusok és egyéb sejtmag nélküli mikroorganizmusok maradtak ki. A származási fa vékony ágakból (fajok), és vastagabbakból (családok, rendek) áll. A fa szintjei közötti tipikus megoszlási arány alapján becsülték meg a kutatók az élőlények számát. A 8,7 milliós érték 1,3 milliós pontossággal adja meg az összes faj számát. A legkisebb rés az ismert és ismeretlen fajok között a növényeknél van, a tudósok becslése alapján 298 ezerből már 215 ezer fajt rögzítettek. De az állatoknál egészen más a helyzet, a kutatók becslése szerint 7,7 millió állatfaj van, amiből csak 953 ezret kategorizáltak. A gombák esetében az ismert fajok aránya még kisebb, a 611 ezerből csupán 43 ezer fajt ismerünk eddig.

A hiányzó fajok felkutatásához a hagyományos módszerekkel 300 ezer kutatónak 1200 évig kellene dolgoznia. Egy ilyen projekt költsége körülbelül 364 milliárd dollár lenne. Az új technológiák alkalmazásával, mint például a DNS-elemzés, azonban csökkenthetők a költségek.

 

spiegel.de

 

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Isten állatkertje
  • Az MSZP teljesen megőrült
  • Gyászolnak-e az állatok? A teológus válaszol
  • Rabot együnk vagy szabadot?
  • A tigris szereti a lovat
  • Sólyom rózsaszínre festve
  • Lilát borjadzott egy szerb tehén
  • Végveszély az óceánokon: csökken a halak túlélési esélye
  • Patkányméreg kerülhet az élelmiszerbe?
  • Nagy az Isten állatkertje
  • Kóbor kutyák lephetik el Budapestet?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.