Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-05-26 19:50:00

Most értek el a Földre a gammasugarak

Robbanás az Univerzum határán: ideért a sugárzás

Az emberi eszközökkel érzékelhető Univerzum eddigi legtávolabbi pontján robbant fel az óriáscsillag.

A tudósok feltételezése szerint a robbanás fénye 13 milliárd évet utazott, míg a földi távcsövek érzékelték. Az emberi eszközökkel érzékelhető Univerzum eddigi legtávolabbi pontján robbant fel az az objektum, aminek az asztrofizikusok a GRB 09.0429B nevet adták A GRB előtag a gamma-sugárzás óriási energiákat megmozgató elszabadulását jelzi. Ez az, amit a földi távcsövek jelzőrendszerei is érzékelni tudnak ekkora távolságból. A gammasugarak ilyen jellegű koncentrációja általában egy óriáscsillag összeomlását és végső kihúnyását jelzi.

„Minimum a mi Napunk tömegének harmicszorosával rendelkezett az óriáscsillag” - mondta el Dr Antonino Cucchiara, a kutatás vezetője a BBC-nek. „Nincs elegendő információnk ahhoz, hogy száz százalékos bizonysággal kijelenthessük, a GRB 09.0429B az Univerzum legelső generációs csillagai közé tartozott-e. De mindenképpen nagyon ősi” - tette hozzá a kutató.

Fotók: Nasa

A Nasa Swift kutatóállomás, ahogy a neve is mutatja (Swift: gyors) a rövid időre felvillanó nyomokat kutatja az űrben – a most felfedezett csillaghalál gammasugarai is pusztán pár percnyi időre voltak érzékelhetőek a földi eszközzel. Az utólagos analízis során derült ki hogy az óriáscsillag fénye 13,04 milliárd fényévet utazott, míg elért hozzánk, így jelenleg ez a tőlünk legtávolabbi és a legkorábbi forrás, amit valaha is érzékeltünk. „Egyenesen az Univerzum pereméről érkezett” - fogalmazott a kaliforniai egyetem egyik elemzője.

-mi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.