Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2010-12-22 09:32:00

Szélsőséges technikák az elmúlás jelei ellen

Örök ifjúság, vagy boldog öregedés?

Bár az átlagéletkor folyamatosan nő, sokan nem tudnak belenyugodni abba, hogy az utolsó néhány évtizedet idősen kell leélniük. Jó néhány ártalmas technika létezik öregedés ellen.

Az orvostudomány dinamikus fejlődésének és a közegészségügyi állapotok javulásának köszönhetően a nyugati országokban élők várható élettartama mintegy 25 évvel hosszabb mint száz évvel ezelőtt. Sokaknak a fiatalság megőrzése a legfontosabb: a harcban nincsenek egyedül, hiszen az orvos- és táplálkozástudomány, a szépségipar és az életmódkutatás újabbnál újabb szerekkel és módszerekkel rukkol elő.

Klasszikus csodaszerek

A fiatalság megőrzése nem újkeletű kérdés, már  Kleopátra is e célból fürdőzött naponta mézes szamártejben. A legenda szerint Báthory Erzsébet is fürdött ezért szűzlányok vérében (habár e rémségnek ellentmond az a biológiai tény, hogy emberi vérben a gyors alvadás miatt lehetetlen volna megfürdeni). A népi gyógyászat szerint hasonló eredményeket érhet el, aki saját vizeletével ápolja bőrét, s ennek a meglepő módszernek ma is akadnak hívei.

 A fiatalság álarcában

Az ifjúság hajszolásában ma már szélsőséges kozmetikai technikákat is találunk. Lézeres kezeléssel például lehámlaszthatók a bőr felső rétegei, hogy ennek hatására új, ráncmentes kötőszövet épülhessen, s egy-két hónap alatt éveket fiatalodjon az arc. A ráncfeltöltés során ma  természetes anyagokat (például hyaluronsavat) juttatnak a ráncok alá. A bejuttatott anyag megköti a vizet, így teltebbé, feszesebbé válik a bőr, a ráncok kisimulnak. A másik közkedvelt anyag, a botox (higított botulinum toxin), ami eredetileg szélsőségesen mérgező, és megbénítja a mimikai izmok működését. Használata ijesztő méreteket öltött és roppant széles körben terjed, annak ellenére, hogy a szer hosszú távú hatásai voltaképpen nem ismeretesek. Ha pedig minden kötél szakad, még mindig ott a jól bevált ráncfelvarrás, aminek – az elszenvedett fájdalmak és fertőzésveszély mellett mindössze annyi a kockázata, hogy főleg többszöri ismétlés után, elveszíthetjük eredeti arcvonásainkat.

 Gyorsabb és biztosabb hatás érhető el a különböző hormonok és enzimek szervezetbe juttatásával, de ezeknél gyakran súlyos kockázatokkal kell számolniuk a pácienseknek. Spanyol kutatók a telomeráz nevű enzimben vélték felfedezni a fiatalság titkát, mondván, ez az anyag védi meg a sejteket a pusztulástól. Mindez azonban nem sokat ér annak tükrében, hogy normál szint feletti mennyisége növelheti a rákos megbetegedés kockázatát.

Fiatalosabb külsőt kölcsönöz az idősebb hölgyeknek és uraknak a női, illetve a férfi nemi hormon, az ösztrogén és a tesztoszteron pótlása, ám – amerikai szakértők szerint – fiatalításra történő alkalmazásuk, mellékhatásaik miatt mégsem javallható.

 Súlyos kockázattal – a rák és a cukorbetegség kialakulásának veszélyével – kell számolnia annak is, aki növekedési hormont tartalmazó gyógyszerek segítségével igyekszik visszaforgatni az idő kerekét, mégis sokan, különösen az Egyesült Államokban, vállalják a rizikót.

Az öregség késleltetésére javallott szerek között egyébként vannak kevésbé fájdalmas vagy bizarr dolgok is, például olyan növények, amelyek fogyasztása számos egyéb pozitív hatás miatt is javallható, ilyen például a fokhagyma és a kombucha. Sokan a magas klorofilltartalmú növények – például búzafű, lucerna, árpa, spenót, sóska – frissen préselt levének rendszeres fogyasztása mellett teszik le voksukat.

A bibliai világkép szerint az öregedés egyáltalán nem csúnyít, bár a fiatalság vonzereje kétségtelenül fennáll. A Szentírás arra buzdít, hogy fogadjuk el a teremtett természet részeként a test múlandóságát, és ne „harcoljunk” ellene, hiszen ebben a harcban nem nyerhetünk. Sok szó esik viszont belülről kisugárzó szépségről, folytonos lelki megújulásról, ami kisugárzik, és széppé tehet mégoly idős embereket is.

 


 

 

 

 

 

Zengő Vivien

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Világvége
  • Nincs is olyan messze a világvége?
  • A világvége tíz forgatókönyve
  • Katasztrófafővárost építene Japán
  • Képek: A tetoválás, amiért halál jár
  • A „megváltási program befejeződött”: világvége október 21-én?
  • A keresztényszociálisok kívül tudnák a „latrokat”
  • Világméretű feszültséget okoz a vízválság
  • Agymosással vádolják a tiszteletest
  • Új világválság jön: a Világkereskedelmi Szervezet a kormányokat okolja
  • Túléljük a válságot? A jövőkutatás professzorát kérdeztük

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.