Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2010-10-22 19:30:00

Dicsőség vagy tévedés?

Nobel-díj botrányok

A Nobel-díjat általában természetesen az arra legérdemesebbek kapják, arra is akadt azonban nem egy példa, hogy a nagytekintélyű és minden szempontból feddhetetlen bizottság tévedett.

 
A Nobel-díj történetére nem jellemzőek a botrányok és a gyakori tévedések, mégis akad néhány érdekes eset. Az egyik probléma, ami felmerül, hogy ki kapja a díjat egy-egy kutatásért. Mindannyian tudjuk, hogy egy tudományos munka, még ha egy ember nevéhez fűződik is, az többek – tanítványok, alacsonyabb tudományos fokozatú segítők stb. – munkája. Az már azonban túlzásnak tűnik, hogy valaki egyáltalán ne végezzen érdemi munkát annak az eredménynek az elérésében, amiért elismerést kap.

Erre kétszer volt példa, mindkétszer az orvosi díj odaítélésénél. Először 1923-ban, amikor két olyan tudós, a kanadai Frederick Banting és a brit John Mcleod kapott Nobel-díjat az inzulin felfedezéséért, akik jószerivel szóba sem álltak egymással. Ráadásul később maga a Nobel Alapítvány ismerte el, hogy Charles Best és J. B. Collip nevű munkatársaik nélkül nem is érték volna el ezt az eredményt, sőt Mcleod jelen sem volt a legfontosabb kísérletek elvégzése során, és semmilyen aktív tevékenységet nem folytatott a kutatásban.

1952-ben Selman Waksman a sztreptomicin nevű antibiotikum fölfedezéséért kapta meg a Nobel-díjat, holott azt Albert Schatz nevű diákja fedezte fel. A nagynevű tudósnak köze sem volt a munkához, viszont a szert kifejlesztő hallgatónak még csak a neve sem szerepel a Nobel Alapítvány dokumentumaiban, vagy a mikrobiológia történetével foglalkozó tanulmányokban.

Lise Mehr

Lise Meitner

 

Másik tévedés, ha a bizottság nem ismeri fel, hogy valakinek a munkája hozzájárult egy tudományos eredmény eléréséhez. Ez történt 1944-ben Lise Meitner esetében, akinek elméleti-fizikai kutatásai nagymértékben segítették az atommaghasadás megértését. Ezért az eredményért Otto Hahnnak ítélték a kémiai Nobel-díjat. A hibát valószínűleg az okozhatta, hogy az atomok belsejében végbemenő folyamatok vizsgálatára (azóta is) mind az atomfizika, mind a kémia igényt tart, márpedig a bizottság nem értette, mi köze lehet fizikai felfedezésnek a kémiai díjhoz. Rosszindulatú pletykák szerint a döntést Lise Meitner neme is befolyásolta.

 Említésre méltó Einstein ügye is. Ő, mint tudjuk, nem leghíresebb munkájáért, a relativitáselméletért kapta 1921-ben a Nobel-díjat, hanem annak ellenére.

A bizottság - szemészeti kutatásaiért maga is Nobel-díjas - tagja, Allvar Gullstrand azt állítván, hogy ő ért a fizikához, egyszerűen nem hitte el a relativitáselméletet. Az „annak ellenére” indoklás kétféleképpen is értelmezhető: nyitva hagyták a lehetőségét, hogy majd ha egyszer valaki megérti és valóban igaznak bizonyul, lehessen adni Einsteinnek mégegy Nobel-díjat a relativitáselméletért; vagy dacára annak, hogy a közismert gondolata badarság, a fotoelektronikus hatás zseniális felfedezéséért megérdemli a díjat.
 

Több mint százéves története során a valódi botrány szele mindössze kétszer érintette meg a Nobel Alapítványt. Az első, 1986-ban az orvosi Nobel-díj odaítélése során visszafele sült el. Rita Levi-Montalcini, az olasz tudósnő elismeréséről egy svéd napilap azt állította, hogy egy gyógyszergyár milliós összeggel vesztegette meg a Karolska Intézetet (ők döntenek, ki kapja az orvosi Nobel-díjat), hogy az általuk évek óta támogatott idős hölgy kapja az elismerést. Az óriási felzúdulást követően végül az újság került bajba, és kénytelen volt visszavonni az állítást és bocsánatot kérni.

 

Alfred Nobel

 A másik eset 2008-ban robbant ki, amikor kiderült, hogy a Nobel-bizottság két tagja luxus körülmények között utazott Pekingbe, a kínai kormány költségén. Ez már önmagában is korrupciónak minősül a svéd főügyészség szerint, de a tudósok azzalvédekeztek, hogy ők csak felvilágosították a kínai kormányt, milyen feltételek mellett lehet elnyerni a Nobel-díjat, és az ott folytatott tevékenységül három éve alatt kínai tudós vagy író nem kapott ilyen elismerést.

Nem botrányos, de érdekes az amerikaiak hozzáállása a Nobel-díjhoz. Egyrészt, mivel adott egyetem hírnevét és fényét jelentősen emeli, ha Nobel-díjas kutatókat tud felmutatni, ezek az intézmények rendszeresen meg is jelentetik, hány ilyen tudósuk volt, van az idők során. Azonban eme adatok összeadásával kapott eredmény majd háromszorosa a valójában kiadott Nobel-díjak számának. A Reagen-kormány óta amúgy a díjjal járó pénzt Amerikában, a többi jövedelemmel összevonva megadóztatják. Ez is oka annak, hogy a jutalmazottak főként jótékonysági és alapítványi célokra használják a minden pénznemben sokmilliónyi összeget.

Boor Bálint


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.