Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2012-01-20 20:00:00

Mégsem mellékhatás az álmatlanság

Mitől következik be a skizofrénia?

A skizofrénia az egyik legveszélyesebb és legkevésbé értett mentális zavar. Egy látszólag jelentéktelen tünete döntő fontosságú lehet a betegség okainak megértésében.

Számtalan skizofréniás panaszkodik alvási problémákra. Elsőre a rossz alvás nem tűnik olyan nagy ügynek, olyasmi, amit könnyen lehet magyarázni a betegséggel való küzdelem tüneteként, vagy a gyógyszerezés mellékhatásaként. Russell Wilson oxfordi kutató és csapata az utóbbi időben olyan eredményeket publikált, amelyek szerint az alvási problémák függetlenek a fentiektől – ez pedig sokkal mélyebb összefüggésre enged következtetni a skizofrénia és az agy alvásközpontjai között.

A New Scientist szerint a kutatók az elképzelést először olyan egereken tesztelték, amelyeknél hibás a SNAP25 gén, ami a skizofréniához kapcsolódik az embereknél. Olyan környezetbe helyezték az egereket, amelyben 12 óra fényt 12 óra sötétség követett. Míg a normálisan működő SNAP25 génekkel rendelkező egerek aktívak voltak a mesterséges nappal során, a többi egér pont fordítva viselkedett. Súlyos probléma volt a biológiai órájukkal.

Ez azt sejtette, hogy baj van az úgynevezett suprachiasmatic nucleusszal (SCN) is, ami az agy egy olyan területe, amely a környező fény szintjéről gyűjt adatokat, hogy a test tudja, mikor kell aktívnak lennie, és mikor pihenjen. A kutatók azt fedezték fel, hogy a kommunikáció az SCN és a test többi része között sérült az elváltoztatott egereknél, ez pedig azzal járt, hogy a kísérleti állatoknak teljesen felborult az időérzéke.


Felborult időháztartás

Foster a New Scientistnek nyilatkozva elmondta, hogy ez mennyire mélyen befolyásolja a test biológiáját. Foster szerint az SCN-ben található főóra nem tud szinkronba kerülni a test többi részében lévő időérzékelésért felelős egységekkel. A test biológiája egy időben különböző fázisokba kerül. Amint megszakad a normális alvás, az magával von egy csomó kapcsolódó problémát, amelyek rosszabbá teszik a helyzetet, és tovább destabilizálják az ingerületközvetítő anyagok, a neurotranszmitterek rendszerét a testben.

Ez önmagában még nem jelenti azt, hogy a test rosszul működő biológiai órája skizofréniát okoz, ugyanakkor a kísérletek arra engednek következtetni, hogy nagyon fontos eleme annak a kirakósjátéknak, amelyből kiderül majd végül, mi okozza a betegséget. A kapcsolatot erősíti az a tény is, hogy más betegségek is kapcsolódnak az alvászavarokhoz, többek között a szív és érrendszeri betegségek és az elhízás, amelyek mind elterjedtek a skizofréniás betegek körében.

Forrás: io9.com

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.