Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-10-30 18:00:00

Félelmetes világvége-elmélet egy geobiológustól

Mikrobák pusztíthatják el a Földet

A világvége-elméletek sora kifogyhatatlan, elég csak a hollywoodi szuperprodukciókra gondolni. De van egy olyan forgatókönyv, amelyről eddig senki nem beszélt, pedig tényleg a véget jelentheti.

Joe Kirschvink geobiológus szerint ahhoz, hogy egy valódi világvégét megjósoljunk, mindenképpen egy tudós szakmai kompetenciájára van szükség, nem pedig hatásvadász képzelgésekre. Kirschvink, aki az élet kialakulását és a fajok kihalását tanulmányozza, elmondta: van egy elmélet, amelyre csak kevesen gondolnak, de könnyen véget vethet a földi életnek. Az io9.com hírportálnak nyilatkozva a tudós egy valódi rémálmot tár az olvasók elé.


Az elmélet

Kirshvink szerint van egy elmélet az óceánban található bizonyos mikrobákról, amelyek evolúciós változásukkal gyakorlatilag elvonhatják majd a levegőt az emberektől, állatoktól, vagyis képtelenek leszünk lélegezni. De ne szaladjunk ennyire előre.

A Föld 4,5 milliárd éve létezik, és ebből 2 milliárd évig bolygónk atmoszféráját a metán és egyéb üvegházhatású gázok alkották. Nem létezett szabad oxigén, és ezáltal nem volt élet sem. Nagyságrendileg 2,35 milliárd évvel ezelőtt azonban a cianobaktériumok (közismert nevükön a kék-zöld algák) a fotoszintézis melléktermékeként elkezdték termelni a szabad oxigént, vagyis az emésztési folyamat során a vízből (H2O) kiválasztották az oxigént (O).

A cianobaktérium tehát megmérgezte a világot, legalábbis így érzékelték azok a mikrobák (sztromatolitok), amelyek metánnal táplálkoztak. Hirtelen oxigénnel telítődött az addig mérgező levegő, és a sztromatolitok elkezdtek szép lassan kihalni. Így tehát az oxigénnel feldúsult atmoszféra révén szárba szökkenhetett az Élet. A tudós szerint a kék-algának köszönhetően történt az evolúció, és jöhetett létre az ember is.


Fókuszban a cianobaktérium

Kirschvink elmondta: nem tudják pontosan, hogy a cianobaktérium minek a következtében kezdte el a fotoszintetizálást, és ezáltal az oxigéntermelést. A tudós úgy látja: újra megtörténhet a folyamat, csak teljesen más kémiai elemekkel. Állítása szerint elég, ha az óceánban élő mikroba, a diatóma (kovamoszat) az oxigénkibocsátás helyett (mint a cianobaktérium) sót vesz magához a vízből. A só, mint azt a kémiából ismerjük, nem más, mint a nátrium-klorid (NaCl) vagy szódium-klorid. És ahelyett, hogy oxigént bocsátana ki, klórgázt enged az atmoszférába. Amely halálos méreg.


A diatóma majd kiirt mindent? Fotó innen

Kirschvink összegzése szerint ez a gáz ugyanazt tenné velünk, mint amit az oxigén művelt a sztromatolitokkal. Kiirtana minden élőlényt a Földön. Arra a kérdésre, hogy egy ilyen esemény hogyan következne be, a tudós elmagyarázta: mindössze egy apró változásra van szükség a diatóma metabolikus folyamataiban, és máris megállíthatatlanul áramlana a klórgáz az atmoszférába, onnan pedig egyenesen a tüdőnkbe.

Az elmélet eltér az eddig jól ismert tüzes, vizes, földrengéses vulkános világvége-elméletektől, amelyek egy csapásra vetnek véget a földi életnek. Kirschvink szerint pont ezért félelmetesek a mérgesgáz-kibocsátó mikrobák, mert alattomosan irthatnak majd ki mindent a Földön.

 

– mi (forrás: io9.com)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Égi jel
  • Ezt okozta az elmúlt tíz év legnagyobb mágneses vihara
  • Ma érte el a Földet a legintenzívebb napkitörés!
  • Égi katasztrófa: kihunyt a Naphoz hasonló csillag
  • Már nem kell tartanunk az űrszondától
  • Hamarosan elrobog felettünk az űrszonda
  • Lázban tartja a világot az űrszonda
  • Ő a világűr legújabb „sztárja”
  • Megvan, hogy mikor csapódik be az űrszonda
  • Valós veszély! Magyarországra zuhan a műhold?
  • Íme 2011 győztes műholdfelvétele

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.