Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-08-06 10:50:00

Az egész országban észlelték az égi jelenséget

Meteor szakadt darabokra Somogy felett!

Igen érdekes jelenségnek lehettek tanúi az éjjel a Somogy megyeiek: egy fényes tűzgömb jelent meg az égen, utána robbanást lehetett hallani.

Az idokep.hu információi alapján pénteken este 9 óra 46 perckor meteort észlelt több száz ember a Dunántúlon. A 3-4 másodpercig tartó fényjelenséget a Balaton közelében pár perccel később hangrobaj is követte, de a fénye Zalaegerszegtől Miskolcig látható volt. Nem kizárt, hogy a meteor egyes darabjai a földfelszínt is elérhették, erre utal több idokep.hu-s olvasói beszámoló is:

„Devecserből is látni lehetett !!! Kicsit megijedtem :) de nagyon szép volt és több darabba hulott!!! rá 4-5 percre jött a hang ami egy mennydörgéshez hasonlított !!! Tavaly február 28-án a szülinapomon is hulott egy :D”

„Én Zánkán sétáltam az erdőben, és egyszercsak 4-5 mp-ig tartó vakító zöldeskék villanástól lett szinte nappali világosság. 2-3 percre rá tompa moraj. Érdekesség még, hogy nem sokkal korábban egy őz berohant a gyermekváros főépületének ajtaján, majd kiugrott az ablakon... Vajon megérezte volna?” 

„Mi Százhalombattáról láttuk, és nyugatról kelet felé haladt át. mi egy nagy csóvát és hulló izzó darabokat láttunk. kicsit zöldes színű fénnyel izzott amikor rbbanhatott, mint ey hatalmas tüzijáték. a hideg kirázott a jelenség láttán. nálunk kicsit ijesztő ilyet látni, főleg ha úgy tűnik a Mol irányában csapódik be. :O:):)”


Mint a filmeken. Fotó: idokep.hu

Az eseményről Ladányi Tamás csillagász nyilatkozott, elmondása szerint a meteor még a levegőben több darabra hullott, majd felrobbant. Ezt a jelenséget több webkamera is rögzítette. A csillagász szt is elmondta, hogy a jövő héten lesz a maximuma a Perseidák augusztusi megjelenésének, de véleménye szerint a mostani jelenség nem ehhez a meteorrajhoz tartozott – írja az idokep.hu.

 

mi

A nyitókép: idokep.hu

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.