Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-11-06 19:30:00

Afrikában élt az óriási ragadozó

Melyik emlős harap legnagyobbat?

Egy ősmedve a szárazföldi emlősök harapási erőbajnoka - fedezték fel ausztrál kutatók. A jegesmedve meglepően gyengén teljesített.

Az állat 5 millió évvel ezelőtt élt – legalábbis akkortájt halt ki –, óriási volt: 2 méter 70 centi hosszú, és még magasabb, ha hátsó lábaira állt. Ezzel a nagyon XXL-es mérettel további rekordot tart: övé a minden idők leghatalmasabb medvefaja cím is. Az óriás ősmedve latinul az Agriotherium africanum névre „hallgat”, mivel Afrikában élt.


Mind közül a legerősebb

A Newcastle-i Egyetem tudósai hat medvefaj koponyáinak háromdimenziós számítógépes modellezésével jutottak arra, hogy a mackógigász harapása a legerősebb közülük, és, hogy az összes szárazföldi emlősénél is izmosabb – adta hírül a BBC brit sajtóorgánum.


A legerősebb állkapocs. Fotó innen

A vizsgálódás azt is megmutatta, hogy a ma élő medvefajták közül a jegesmedve harapása meglepően gyenge, állkapcsa nem is igazán húsevésre „terveződött”, hanem inkább zsírszívásra. Ezek a ragadozók könnyű zsákmányra szakosodtak, például fókára, amely persze ételnek nehéz – zsírtartalma okán –, de elejteni könnyű.

MTI

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.