Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-11-06 18:00:00

Még mindig gáz van

Megvan a magyarázat a trópusok pusztulására

Egy új kutatás szerint a nitrogénvegyületek okozzák az esőerdők pusztulását. Eddig a szén-dioxid volt a legfőbb gyanúsított.

A trópusi erdők biomasszája és változásuk üteme nő, biológiai sokféleségük azonban csökken. A megnövekedett tápanyagellátásra utaló folyamatokra eddig nem létezett egyértelmű magyarázat. A levegő megnövekedett szén-dioxid-tartalma ilyen mértékű változásokat nem képes elérni.


Válasz: a nitrogén

A bécsi Agrártudományi Egyetem (röviden Boku) kutatója, Peter Hietz és nemzetközi csapata most a Science című folyóiratban arra a következtetésre jutott a Der Standard internetes kiadásának ismertetése szerint, hogy inkább más gázok tehetőek nagyobb mértékben felelőssé, mint eddig gondolták: a nitrogénvegyületek.


Ki állítja meg a pusztítást? Fotó innen

Eddig is ismert tény volt, hogy az ember által előidézett nitrogén-kibocsátás a trópusokon az elmúlt 35 év során több mint háromszorosára növekedett. Panamában és Thaiföldön elvégzett fa- és levélelemzések segítségével most első ízben sikerült a kutatóknak kimutatniuk ennek trágyázó hatását.

A szövetek nitrogéntartalma megnövekedett, a nitrogénizotópok aránya pedig megváltozott. Ugyanez lehet a biológiai sokféleség gyérülésének oka is.


MTI

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.