Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-03-14 06:49:00

Őskori és újkori graffitik

Lézerrel kutatják Stonehenge titkait

Most éppen lézeres letapogatással próbálják szakemberek megfejteni, mikor és miért jött létre a megalitikus építmény.

A felmérés révén Stonehenge eddigi legpontosabb digitális modellje készül el, amelynek keretében a kő felszínén lévő szabálytalanságokat, képződményeket 0,5 milliméteres pontossággal térképezik fel. Ezt megelőzően 1993-ban végeztek hasonló felmérést, de a fényképfelvételek pontossága nem haladta meg a 2 centimétert − olvasható a BBC brit közszolgálat műsorszolgáltató honlapján.

 

 

 

 

 

 

 




Lézeres Stonehenge-vizsgálat 



"Ez az új felmérés lényegesen több információt szolgáltat a megalitikus emlékmű finom részleteiről és a környező terepről" − magyarázta Paul Bryan, az English Heritage térinformatikai osztályának vezetője. A március végéig tartó kutatások során letapogatják az összes kő látható felületeit, amelyek közül jó néhányat benőtt a moha. Korábban már néhány őskori "graffitit" feltérképeztek a kutatók, közöttük a híres újkőkori "tőrt".

 

 

 

 



A Wren-graffiti
 

"A kövek a múlt nyomait őrzik" − jegyezte meg Dave Batchelor, az English Heritage régésze.
Ismertetése szerint az ókori "kőművészet" nyomait kutatják, de érdekesek az újabb kori graffitik is. E feliratok között szerepel a "Wren" név is, amelyet a kutatók Sir Christopher Wrennek (1632–1723) angol tudóssal, asztronómussal, korának egyik legnagyobb barokk építészével, a londoni Szent Pál-katedrális megálmodójával hozzák összefüggésbe. E feltételezést látszik alátámasztani, hogy a közelben volt a Wren-család birtoka.

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.