Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2010-11-23 16:00:00

Ínség a földi paradicsomban

Lassul a világnépesség növekedése

A Föld lakossága számára 2050-ben is lesz elegendő élemiszer. A megfelelő mennyiség termelése többi közt a tudományos kutatásokon és a társadalmi összefogáson múlik. Ma közel egymilliárdan a szegénység miatt nem jutnak elegendő táplálékhoz.

A Föld népessége 1961 és 2007 között hárommilliárd fővel nőtt. A tudósok sokáig a hatalmas népességrobbanástól tartottak, ami az élelmiszerellátást megoldhatatlan problémák elé állítja majd.  Már most látható azonban, hogy a népesség növekedése lassul, és 2050-ben úgynevezett platószintet ér majd el. 40 év múlva tehát a Föld népessége – ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak –, stagnálni kezd. Addig is a népesség a mostani 6.8 milliárdról 9.1 milliárdra fog növekedni. A várható stagnálás oka az, hogy a családonkénti gyermekek száma minden szegény országban csökkenni fog.

Eltartani kilencmilliárd embert

 Az utolsó adatok szerint 2009-ben egymilliárd ember volt alultáplált, az élelmiszerfogyasztásuk kalóriatartalma rendszeresen alulmúlta a minimális energiaszükségletet. Ám a Föld lakosságának egyhetede nem azért éhezett, mert nem volt elég élelmiszer, hanem azért, mert túl szegények voltak ahhoz, hogy az ételt meg tudják vásárolni. Az elmúlt évben a megtermelt élelmiszernek legalább 30 százaléka veszett kárba!

Az éhezési probléma jelenleg leginkább szegénységi probléma. Amikor tehát az éhezés mértékéről és elterjedtségéről beszélünk, valójában a szegénységet térképezzük fel. A lakosságon belüli arányokban a legtöbb éhes ember Afrika Szaharától délre eső területein él, ugyanakkor szám szerint Ázsiában a legtöbb.

Bár a Föld lakosságához képest az éhező emberek aránya csökkent, ugyanakkor számuk alig változott, s ráadásul a 2008-as élelmiszerár-krízis (mely 100 millió embert taszított éhezésbe) a javuló tendenciát meg is állította.

Sokáig a megállíthatatlan népességnövekedés mellett, a megfelelő élelmiszerellátás legfőbb akadályának a művelés alá vonható területek korlátozott mértékét tartották. Az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének tavalyi megállapítása szerint a megművelt területek mérete megduplázható, azaz 1,6 milliárd hektárnyi föld, többnyire Latin-Amerikában és Afrikában, vonható művelés alá, úgy, hogy az nem vesz el területet az erdőktől, s nem csorbítja a jelenleg védett területek mennyiségét.

Jelenleg sok ország volna képes növelni élelmiszertermelését a már meglévő technikákkal, a rendelkezésükre álló kapacitásaik kihasználásával. Ám a 2050 utáni termelésnövekedéshez az szükséges, hogy a nagyobb termelékenységet kevesebb víz, műtrágya és növényvédő szer felhasználásával érjük el. Szakértők szerint ehhez jelentősen növelni kell a mezőgazdasági kutatások állami ráfordításait: jelenleg a teljes tudományos kutatási ráfordítások legfeljebb öt százalékát érik el.  

 -nikol-

Forrás: http://www.nature.com/

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.