Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-07-16 21:43:00

Nyugdíjazták a műholdat, ami fantasztikus fotókat készített a mozgásról

Kihagyhatatlan felvételek: így semmisül meg a gleccser

A Kangerlussuaq hatalmas és gyors gleccser: naponta 35 métert tesz meg Grönlandon a tenger felé. Műholdas felvételek mutatják, ahogyan az óriási jégtömbök mozognak és egyre kisebbek lesznek.

A Grönland keleti partján fekvő Kangerlussuaq gleccser az egyik leggyorsabban mozgó jégfolyam a világon. Hatalmas hegyvonulatok között nyomul át a jégnyelv. A „Csúcsforgalom” elnevezésű felvételeken meg lehet nézni a gleccsert, ahogyan óránként majdnem két méteres sebességgel a tenger felé csúszik. Az Európai Űrügynökség (ESA) ERS-2 műholdja dokumentálta a jégnyelv gyors vándorlását.

A felvételek ez év márciusa és májusa között mutatják, ahogyan a jégfolyam naponta körülbelül 35 métert halad előre. Az is látszik, hogy május 19. és 22. között egy kilenc négyzetkilométeres darab szakadt le a gleccserről és tört több kisebb jégheggyé:

 Az 1992 óta készülő műholdképek összehasonlításából megfigyelhetjük, hogy a Kangarlussuaq gleccser nem csak gyorsan mozog, de rendkívüli mértékben halványodik is. A meredek lejtőn fekvő jégnyelv az elmúlt 20 évben 5 kilométert húzódott vissza. A gleccser már egészen elvékonyodott:

Ez az ERS-2 műhold búcsúképe, ami már 16 éve figyeli a Földet. A műholdat le kellett állítani, mert felmerült a veszély, hogy már magától fog leállni, amitől kontrollálhatatlanná válna. Az ERS-2 becsült működéi ideje 13 év volt. 85 ezerszer kerülte meg a Földet, 4 milliárd kilométert tett meg, jelentette az ESA. A műhold hűségesen szolgáltatta 800 kilométer magasból az adatokat a rádión keresztül a földre.

Mielőtt július 6-án végleg nyugdíjba küldték, remekül ellátta az ESA által kijelölt pályán a feladatait. Nem csak minden 35. napon küldött radarképeket ugyanarról a területről, hanem minden harmadikon. Ez tette lehetővé, hogy olyan látványos képsorozatot készítsen a Kangarlussuaq gleccser alakulásáról. Már csak egy 550 kilométer magasságban lévő pályára kell állítani, ahol nem veszélyezteti a más műholdakkal történő ütközés. Valamikor az elkövetkező 25 évben tovább kell süllyednie a Föld felé, hogy aztán a légkörbe lépve elégjen. De egyelőre a memóriájában őrzi a több ezer csodálatos képet, melyet a Földről készített élete folyamán.

 

spiegel.de/ Kotulics Mónika

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.