Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-10-01 20:00:00

Nincs esélye az életnek Lucas bolygóján

Két napja van az újonnan felfedezett égitestnek

Vajon milyen érzés lehetett az űrkutatóknak Luke Skywalker bolygójával szembesülni? A közelmúltban a filmbéli díszlet elevenedett meg előttük a világűrben.

A Tatuin bolygó neve ismerősen csenghet a Csillagok Háborúja filmeposz rajongóinak: a történet szerint ugyanis azon a bolygón született a későbbi Darth Vader. Bár nem valószínű, hogy George Lucas tisztában lett volna a Földünk közelében levő bolygók tulajdonságaival, nagyon úgy tűnik,  ráhibázott a dologra.  Tudósok nemrégiben jelentették be, hogy a Földtől 200 fényévnyire található, újonnan felfedezett Szaturnusz-szerű bolygó két Nappal rendelkezik – pont, mint a filmbéli égitest.


Film és valóság

A NASA Kepler űrteleszkópja ezúttal is lenyűgöző felfedezést tett a világűrben. A Kepler 16b sorszámot viselő bolygót az úgynevezett tranzitmódszerrel csípték el, ami azt jelenti, hogy a többi égitest fényének elhalványulásában keresi az újabb bolygókat. Az élhető planéték utáni kutatás lényege az, hogy olyan helyet találjanak, amely ideális hőmérséklettel rendelkezik ahhoz, hogy gyökeret verjen rajta az élet.


Íme a Kepler 16. Fotó innen

A kutatás nemcsak azért érdekes, mert a Csillagok háborúja díszletet idézi az eredmény: a kutatók első ízben találtak olyan bolygót, amely két nap között ingázik. A bolygó 229 nap alatt kerüli meg a két csillagot, amelyektől 104,6 millió kilométer távolságra van, ez annyi, mint a mi Napunk és Vénuszunk közötti táv.

Persze ha már a filmnél tartunk, meg kell említeni azt is, hogy a Tatuin élhető bolygó volt, de a most felfedezett Kepler 16 nem alkalmas arra, hogy megtelepedjen ott az Élet.  Bár tény, hogy két Napja is van, de ezek jóval kisebbek és alacsonyabb hőmérsékletűek a mienkénél, így a mínusz 73 és mínusz 100 fokot tartják elképzelhetőnek a tudósok.
 

A Tatuin (angolul Tatooine) a Csillagok háborúja elképzelt világában egy nagyrészt homokkal borított bolygó a Galaxis Külső Peremén, az Arkanis szektorban. A galaxis középpontjától 43 000 fényév távolságra van. A filmbéli bolygó nevét a dél-tunéziai Tataouine városról kapta, mivel a Csillagok háborúja filmet tunéziai helyszíneken forgatták. Az eredeti forgatókönyvben még Aquilae néven szerepelt.

A Tatuint ábrázoló filmeket sok helyszínen forgatták: Afrikában Dzserba, Matmata, Tozeur, Medenine, Ksar Hadada, a Sott-el-Dzseríd, és a Nagy Dűne (La Grande Dune), Kaliforniában a Death Valley, Arizonában Yuma homokdűnéi szolgáltak helyszínül.

Egy ismert diogenit meteorit neve Tatahouine (vagy Tataouine) (azonos kiejtéssel, mint a Tatuin), mely Tunéziában 1931-ben hullott és valószínűleg egy a 4 Vesta aszteroidát ért óriás becsapódás szakította ki a Vestából; így jutott a Földre. (forrás: Wikipédia)

–mi (forrás: news.nationalgeographic.com)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Égi jel
  • Ezt okozta az elmúlt tíz év legnagyobb mágneses vihara
  • Ma érte el a Földet a legintenzívebb napkitörés!
  • Égi katasztrófa: kihunyt a Naphoz hasonló csillag
  • Már nem kell tartanunk az űrszondától
  • Hamarosan elrobog felettünk az űrszonda
  • Lázban tartja a világot az űrszonda
  • Ő a világűr legújabb „sztárja”
  • Megvan, hogy mikor csapódik be az űrszonda
  • Valós veszély! Magyarországra zuhan a műhold?
  • Íme 2011 győztes műholdfelvétele

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.