Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-02-01 07:58:00

Kegyetlenül őszinte üzenet

Későn szülni veszélyes

A 35 éves nők hatszor olyan gyakran szembesülnek termékenységi problémákkal, mint tíz évvel fiatalabb társaik, derült ki a brit Királyi Szülész- és Nőgyógyász Szakkollégium tanulmányából.

A jelentés szerint az idősebb párok a saját dolgukat nehezítik meg, ráadásul mind az anya, mind a gyermek szempontjából emelkedik a súlyos orvosi komplikációk kockázata.  Egy 40 éves nőnél nagyobb az esélye a vetélésnek, mint az élveszülésnek. A férfiak termékenyítő képessége is drámaian zuhan 25 éves kor után.

Orvosi becslések szerint egy 40 éves férfinak átlagosan két évébe telik, mire teherbe tudja ejteni partnerét, még akkor is, ha a hölgy a húszas évei közepén jár. Tisztán érthető és kegyetlenül őszinte a kései gyermekvállalással kapcsolatban megfogalmazott üzenet, mégis egyre többen vállalnak későn gyermeket, anélkül, hogy valóban tisztában lennének a következményekkel és a kockázatokkal.

  Az idősebb anyák esetében megnő a magzati rendellenességek gyakorisága

 A felmérésekből kiderült, hogy az elmúlt húsz évben megháromszorozódott a 40 felett szülő nők száma. Tavaly Nagy-Britanniában majdnem 27 000 ilyen baba született, míg 1989-ben csak 9 336. Az orvosok szerint minden nőnek fel kellene hívni a figyelmét arra, hogy a 20-35 év közötti életkorban a legbiztonságosabb gyermeket vállalni. A 35 évesek 30 százalékának már egy évnél is tovább tart teherbe esni, ami a 25 évesek körében még mindössze 5 százalék. A tanulmány leírja azt is, hogy 1968-ban 23 év volt az átlagos életkor gyermekvállaláskor, ma pedig 29,3.

A harmincas évek végén, negyvenes évek elején járó kismamáknál sokkal gyakoribbak a komplikációk, mint például a méhen kívüli terhesség, a vetélés vagy a halvaszülés, több esetben válik szükségessé császármetszés is. A születendő gyermek általában éretlen, kis súlyú, több közöttük a Down-szindrómás, és más genetikai kórkép is gyakoribb náluk. A kutatásban résztvevő orvosok szerint a tinédzserkori terhesség megakadályozása érdekében tett állami kampánylépések eredményezhették, hogy a fiatalok úgy gondolják, később is ráérnek szülni.

A lombikprogram még az elmúlt évek áttörő eredményei ellenére szintén hiú reményeket táplál a nőkbe. A meddőségi kezelés mindössze 3 százalékos sikert eredményez a 44 év felettieknél. A legtöbb esetben donor petesejtet használnak, mert a saját petesejtek már eltűnnek addigra, vagy rossz lesz a minőségük. Az Obstetrician and Gynaecologist című folyóirat cikke szerint  már az iskolásokat fel kellene világosítani – a biztonságos szex mellett – a kései gyermekvállalás kockázatairól.

A magzati rendelleneségek felderítésére hazánkban a szűrő módszerek közé az ultrahangvizsgálatokat és a biokémiai szűréseket ajánlják, ezek hatékonysága egyre növekszik.  Ám soha sem éri el a 100 százalékot. A közel 100 százalékos biztonságot csak a diagnosztikus módszerek (chorionboholy biopszia vagy a magzatvíz-mintavétel) nyújtják,  ezek azonban némi kockázattal járnak,. Magyarországon a magzatvíz-mintavételt  a 35 életévüket betöltött várandósoknak ajánlják fel, mivel ebben az életkorban éri el a kromoszóma-rendellenesség kockázata azt a szintet, amikor a beavatkozás kockázata már kisebb, mint a vizsgálat elvégzésével nyerhető haszon. Ez az életkor már számos Európai országban 38. életévre tolódott el.

A rendelőkben és családtervezési központokban ábrákon kellene mutatni a termékenység életkorral haladó csökkenését. David Utting, az áttekintő mű társszerzője elmondta: „Minden nőnek fontos tudnia a termékenységgel kapcsolatos tényeket. Azonban az orvosokkal együtt mindent el kell követniük a tervezetlen és nem kívánt terhességek megelőzésére.”

A meddőségi szakértők szerint a munkahelyek nem biztosítják a nők számára az anyaság és a karrierépítés együttes gyakorlását. Gedis Grudzinskas konzultáns szerint: „Sok ismerős nő panaszkodik arról, hogy milyen nehéz mindent egyszerre megoldani. A társadalom megváltozott, sok a lehetőség az érdekes hivatások gyakorlására. A nők szép szakmai pályát futnak be, majd úgy döntenek, hogy családot szeretnének, de az idő kerekét nem tudják visszaforgatni. Meg kellene könnyíteni a nők helyzetét, hogy a munka alatt is vállalhassanak gyereket.”

 -nemesi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.