Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2010-11-28 07:32:00

Segítő világszemlélet

Istenre gondolva csökken a szorongás

A hit megnyugvást hoz – bizonyították a torontói Scarborough Egyetem kutatói, agyhullámokat vizsgálva.

Alexa Tullett és Michael Inzlicht kutatók vizsgálatokkal igazolták, hogy ha a hívő emberek Istenre gondolnak, az olyan agyi reakciókat vált ki, amelyek segítenek, hogy leküzdjék az akadályokat, és kevésbé aggódjanak elkövetett hibáik miatt – adta hírül nemrégiben a Science Daily. A vizsgálatban résztvevőknek először a vallásról kellett írniuk, vagy egy vallásos szójátékban kellett részt venniük, majd olyan számítógépes feladatot kaptak, amelyben nagyon könnyű volt hibázni – eközben a kutatók az agyhullámaikat mérték.

Az eredmények azt mutatták, hogy miután – írás formájában tudatosan vagy játék formájában öntudatlanul – az önkéntesek Istenre gondoltak, a bonyolult feladatot végezve csökkent az agyi aktivitásuk az elülső cinguláris kéregben. Az agy ezen területe felelős többek között a stressz szabályozásáért, és riadót fúj, ha a dolgok rosszra fordulnak, például, ha valaki hibát vét. Ám, mint kiderült, a vizsgálat résztvevői kevésbé szorongtak. Legalábbis a vallásosak.

A kísérletet ugyanis megismételték ateisták részvételével is, és ők teljesen másképp reagáltak: az elülső cinguláris kérgük aktivitása fokozódott, jelezve, hogy idegessé váltak elkövetett hibáik miatt.

A kutatók szerint ez azzal magyarázható, hogy Istenre gondolva a hívő ember olyan világszemlélet részese, amelynek segítségével képes megmagyarázni a véletlenszerű eseményeket, és ezáltal kevesebb stressz éri. Míg, ha az ateisták gondolnak Istenre, az ellentmond az általuk elfogadott jelentésrendszernek, így nagyobb szorongást vált ki belőlük.

Ha az ember arra gondol, amiben hisz, akkor olyan rendszerben gondolkodik, amely segít megérteni a világot. Így hoz a vallás megnyugvást a szorult helyzetekben, ami nemcsak a stressz csökkenésére adhat magyarázatot. Bár nem egyértelmű, de vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a hívő emberek hosszabb ideig élnek, boldogabbak és egészségesebbek.

Szabó Edit

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.