Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2010-12-29 06:15:00

A Greenpeace is tiltakozik a lengyelországi fakitermelés ellen

Irtják Európa utolsó őserdejét

Évszázados fákat vágtak ki a kelet-lengyelországi Bielowieza Nemzeti Parkban. Tiltakozó akció indult a világörökség részeként nyilvántartott erdőség megóvásáért.

Ősi fákat vágtak ki a kelet-lengyelországi Bielowieza Nemzeti Parkban, az öreg kontinens utolsó őserdejében. Lengyel környezetvédők figyelmeztetése nyomán a Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervet nagyszabású tiltakozó akcióba kezdett, hogy megóvja a világörökség részeként nyilvántartott erdőséget.

A lengyel-fehérorosz határ közelében fekvő, mintegy 150 ezer hektáros bielowiezai őserdőben sem erdőművelés, sem vadászat nem folyik, a fákat nem vágják ki, ha valamelyik évszázados matuzsálem kidől, háborítatlanul ottmarad, míg teljesen el nem enyészik.

Az embertől távoli, érintetlen környezet egyedülálló növény- és állatvilágnak ad otthont. Itt nőnek Európa legmagasabb fái: egyes fenyők magassága az 50, a tölgyé és a kőrisé a 40 métert is eléri. A sűrű, fás-bokros erdőségben mintegy 20 ezer állatfaj él, köztük különösen sok rovar, a nagyvadak közül pedig farkasokat, rókákat, hiúzokat, gím- és jávorszarvasokat, őzeket rejt a vadon. És persze a nemzeti park első számú büszkeségeit, a bölényeket.


Az évi mintegy 200 ezer látogatót fogadó Bielowieza Nemzeti Park teljes egészében a lengyel állam tulajdona, ám a régiót szegény emberek lakják, akik elsősorban a faiparból élnek. Illegális akcióik keretében ők kezdték el nagyobb mennyiségben kivágni  a fákat, amelyre a lengyel környezetvédők, illetve a Greenpeace fölfigyelt. A nemzetközi tiltakozás hatására a lengyel állam beavatkozott, s a hatóságok jelenleg nagyobb ellenőrzést gyakorolnak a területen,  hatékonyabb lépéseket tesznek a védelem érdekében.

Ősi fák alatt ősi patások
A bielowiezai őserdőben mintegy 800 erdei bölény él. Rokona, a kárpáti bölény hazánkban is őshonos, de a Kárpát-medencében az ezerhétszázas években kipusztult. Nem sokon múlt, hogy hírmondója se maradjon az erdei bölénynek, ám az utolsó pillanatban Lengyelországban sikerült megmenteni ezt a robusztus állatot. A bölény, ha úgy alakul, meglepően mozgékony tud lenni, ötven kilométeres sebességgel képes futni, és akár két méteres akadályt is át tud ugrani.

Valló László

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.