Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-12-25 08:26:00

A nyáj őrtornyában kell világra jönnie

Hol is született pontosan Jézus?

Lukács szerint Jézus szülei Názáretben éltek. A Római Birodalomban népszámlálás kezdődött, ezért József és felesége Betlehembe utazott. Kérdések és tények a születéssel kapcsolatban.

A Messiás-király bibliai születéstörténetével teljesedik be Mikeás próféciája: „Te pedig, efrátai Betlehem, bár a legkisebb vagy Júda nemzetségei között, mégis belőled származik az, aki uralkodni fog Izráelen. Származása visszanyúlik a hajdankorba, a távoli múltba.” (Mik. 5;1) Ideküldte Heródes a napkeleti bölcseket (Mt 2:8). Betlehem határában kapták a pásztorok az angyalok által a hírt Jézus születéséről (Lk 2:15). Heródes gyermekgyilkossága Betlehem városára és környékére terjedt ki (Mt 2:16). Joggal vetődik fel a kérdés, hogy mit tudunk valójában Jézus születési helyéről?


Betlehem szimbóluma

Betlehem 7 km-re Jeruzsálemtől délre található, a hebrón–beérsebai úton. Neve az óhéber béth lehem szóból származik, melynek jelentése a kenyér háza. A név arab formája bét lahm, amely magyarul annyit tesz „hús háza”. Több kutató úgy véli, hogy a település neve kapcsolatban lehetet Lakhmu nevezetű babiloni teremtésmítoszban szereplő istenséggel. Erre azonban nincs bizonyíték.

A város hosszú történelmi múltra tekint vissza. A település már a pátriárkák korában létezett. A Szentírás ugyanis feljegyzi, hogy Jákob Betlehembe vezető út mellett temette el feleségét, Ráhelt (Gen 35:19–20), és emlékoszlopot állított sírja fölé. Az oszlop mai napig a zsidók, a keresztények és a muzulmánok egyik kedvelt zarándokhelye. A Biblián kívüli források is említést tesznek a városról. A Kr.e. 14. századból származó Amarnai levelekben azt olvashatjuk, hogy Jeruzsálem királya a hűbérurától, az egyiptomi fáraótól segítséget kért Bit-Lahmi nevű település hapiruktól történő visszafoglalására. A kutatók a névhasonlóságból arra következtetnek, hogy Betlehemről lehetet szó.

A bibliatudósok egyetértenek abban, hogy Júda hegyes vidéken található Betlehem megegyezhet a bibliai Efratával. E szó jelentése termékeny. Erre utal Mikeás könyvében található igei szakasz („Efratának Betleheme”). A Szentírás ezen kívül a várost, mint Júda Betlehemeként, vagy Dávid városaként említi. Erre azért is szükség volt, mert az Ószövetség egy másik Betlehem nevű város létezéséről is tud, amely Északon Zebulon törzséhez tartozott. A névazonosság, illetve Názárethez való közelsége miatt egyesek szerint Jézus valójában itt született, és csak a Mikeási próféciájának „beteljesítése” miatt helyezte a keresztény hagyomány a születés helyszínét a Júdeai Betlehembe. Ezt a feltételezést azonban a keresztények, és a bibliakutatók többsége elveti.


Dávid gyökerei

Bár a Bírák könyve két alkalommal is említi a júdeai Betlehemet, de történelmi szempontból azért vált jelentőssé, mert e városból ment Elimelek Móáb földjére. Az ő menye lett a móábi Ruth, aki később a Betlehemből származó Boáz felesége lett. Gyermekük Óbéd pedig Dávid király nagyapja volt. A Bibliai hagyomány úgy tartja, hogy Dávid, Izrael második királya szintén Betlehemben született. Továbbá itt jelölte őt ki Sámuel próféta a királyi szolgálatra. A kettős királyság kezdetén Roboám, Salamon király fia megerősítette, kiépítette Betlehemet, ami a Jeruzsálem körüli erődítményrendszer részét képezte.

Hogy pontosan hol született Jézus Betlehemben nem jegyzi fel a Biblia. Mindössze annyit tudunk az evangéliumi híradásokból, hogy a Megváltó jászolban született. A Biblián kívüli első írott forrásunk Jusztinosz mártírtól származik, aki a 2. század közepén a Dialógus a zsidó Trüphonnal című írásában azt állította, hogy a szent család a városon kívül egy barlangba menekült. Origenész szintén egy barlangra utalt, amit a helyi emberek Jézus születési helyének véltek. Valószínűleg ezen a helyen építtette fel Konstantin császár anyja kérésére egy templomot. A templom elpusztult, és a jelenlegi bazilikát Jusztiniánus császár idejében emelték fel a 6. században. A Születéstemplom ekkor már az egész világ kereszténysége számára fontos zarándokhellyé vált.


Őrtoronyban

Cooper Abrams a Mikeás 4,8 verséből kiindulva születési helyszínként a nyáj őrtornyát említi meg. Számos rabbi ugyanis azt tanította, hogy a messiásnak a Betlehemben található nyáj őrtornyában kell megszületnie. Edersheimre hivatkozva úgy véli, hogy a Betlehemben található őrtorony speciális szerepet töltött be. Itt ügyeltek ugyanis arra a nyájra, amelyből kiválasztották a Jeruzsálemi templom áldozatainál felhasznált bárányokat. Továbbá itt jöttek világra a rítusra kiválasztott állatok.

A pásztorok speciális képzettséggel rendelkeztek, mivel állataikat nem sebezhették meg. Abrams teóriája szerint a Lukács 2,8-18-ban említett pásztorok is közéjük tartoztak. Érdekességként említi meg, hogy a lukácsi beszámoló szerint az angyal nem adott pontos útirányt a pásztoroknak. Feltételezése szerint azért, mert azok tudták hova menjenek, vagyis feltételezése szerint a jászol a nyáj tornyánál lehetet. Ott, ahol a bárányok ezrei előremutattak rá. A pontos helyszínét nem tudjuk, mert a kőből készült építmény romjait nem találták meg a régészek. A szerző azt is lehetségesnek tartja, hogy a Születéstemplomnál található barlangnál volt a fent említett torony.

 

zdr

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Karácsony
  • Karácsonyi vérengzés a megyei önkormányzatoknál
  • Ma három csodát ünneplünk
  • Gyermekgyilkosságok: mészáros volt-e Heródes?
  • Keresztények, de elutasítják a karácsonyt
  • De ki az a Larvandad, a Gusnászf és a Hormizd?
  • Most akkor magyar a bejgli, vagy nem?
  • Egy progresszív vasutas elképesztő fotói
  • Karácsonyt nem csak keresztényeknek
  • Kálvin: mi az igazi ajándék?
  • A dal, ami nélkül nincs karácsony

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.