Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-06-17 20:30:00

Fekete lyuk kebelezte be az arra tévedt égitest

Hatalmas energiával robbant fel a csillag

A csillagászok igen ritka eseményt figyeltek meg a közelmúltban. Tanúi lehettek, amint egy csillag eljárja hattyútáncát.

A tudósok egy igen ritka esménynek lehettek szemtanúi: egy csillag hattyútáncát figyelhették meg. A kutatók feltételezik, hogy a csillag túl közel vándorolt a fekete lyukhoz, és a hatalmas gravitációs erők felaprították. A csillag a végső pillanataiban, száguldása közben fénylő sugárzást küldött a Föld felé. A robbanás következtében olyan mértékű energia szabadult fel, hogy két és fél hónappal később is látható volt a fényesség teleszkópon keresztül- írták a tudósok a Science magazinban.
 


Lenyűgöző csillagrobbanás. Úton a végzet felé (fotó: bbc.co.uk)
 

A Swift műhold folyamatosan ellenőrzi az eget, így azonnal jelzik, ha sugárzást, kitöréseket érzékelnek. Ezek a kitörések általában egy idősödő csillag "pislákolását" jelzik, amely a robbanás következtében hatalmas energiát szabadít fel. A mostani eseményt ez év március 28-án vették észre a csillagászok. Talán az teszi különlegessé az eseményt, hogy négy óra alatt négyszer lángolt fel a csillag.

Dr. Andrew Levan a Warwick Egyetem asztrofizikusa a Science magazinnak elmondta: egy egészen másfajta galaktikus esemény után kutattak, de felfedezték amint a csillagot felszippantja egy fekete lyuk. A fekete lyukakról úgy gondolják, hogy a legtöbb nagy galaxis központjában helyezkednek el. Ezek a fekete lyukak akkor válnak láthatóvá, ha egy tárgyat, például egy csillagot magukba kebeleznek. A fenti események, úgynevezett mini- kvazárok nagyon ritkák, százmillió évente fordulnak elő bármelyik galaxisban.

A fekete lyukak létezése mind elméletileg, mind csillagászati megfigyelésekkel jól alátámasztott (például Chandra űrtávcső). A lyuk elnevezés alatt nem a szokásos értelemben vett lyukat kell érteni, inkább a világűr egy részét, ami mindent elnyel, és ahonnan semmi nem tud visszatérni. Másképpen, a fekete lyuk olyan égitest, mely – hatalmas sűrűségénél fogva – nagy tömege ellenére elég kicsi, hogy elférjen az általa létrehozott eseményhorizonton belül. Ebben az esetben ugyanis az égitest minden pontja az eseményhorizonton belül van, tehát az eseményhorizonton kívülről nem látható. A fekete lyuk sokak szerint új univerzumok vagy dimenziók szülőhelye, az elméletileg lehetséges időutazás, vagy a fénynél gyorsabb utazás eszköze lehet. Mások szerint végtelen energiaforrás, ami mindenhol a galaxisban rendelkezésre áll. (Wikipédia)

 

mi, bbc.co.uk

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Égi jel
  • Ezt okozta az elmúlt tíz év legnagyobb mágneses vihara
  • Ma érte el a Földet a legintenzívebb napkitörés!
  • Égi katasztrófa: kihunyt a Naphoz hasonló csillag
  • Már nem kell tartanunk az űrszondától
  • Hamarosan elrobog felettünk az űrszonda
  • Lázban tartja a világot az űrszonda
  • Ő a világűr legújabb „sztárja”
  • Megvan, hogy mikor csapódik be az űrszonda
  • Valós veszély! Magyarországra zuhan a műhold?
  • Íme 2011 győztes műholdfelvétele

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.