Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-02-15 11:33:00

A Fermi-paradoxon: hol van mindenki?

Három valami robog a Föld felé

Úgy tetszik, nagyon a vesztét érzi az emberiség; az utóbbi időkben mondhatni túlkínálat állt elő a Földünket megsemmisítő csillagászati események előrejelzéséből.

Kezdődött az Aphophis nevű kisbolygó vizionált támadásával, ami ugyan csupán egy 350 méteres kozmikus kődarab, de mégis elég nagy ahhoz, hogy 2029-ben a bolygónknak ütközve súlyos pusztítást okozzon. Folytatódott a „két nap az égen” látomásával, ami egy bizonyos égitest, a Betelgeuse nevű szupernóva fölrobbanásának lesz a következménye.

A három Föld felé száguldó azonosítatlan repülő tárgy (ufó) vízióját közreadó amerikai földönkívüli intelligenciát kutató intézet (SETI) tudósai szerint a nemkívánatos kozmikus objektumok érkezése 2012 decemberére várható. Azaz, éppen a maja naptár szerinti időszámítás lezárulása idején.

A SETI (angolul Search for Extra-Terrestrial Intelligence, azaz a „földön kívüli intelligencia keresése”) interdiszciplináris tudományág, melynek célja a földön kívüli, intelligens élet felfedezése. Elsősorban a csillagászat, az asztrobiológia, az informatika és a filozófia határtudománya. A tudományág művelése egyelőre semmilyen egyértelmű, megismételhető eredménnyel nem járt.

Mivel pedig ezek a tárgyak akkorák (több tíz kilométeres átmérőjűek), hogy külön-külön is totális pusztítást okoznak, szemernyi kétségünk nem lehet afelől, hogy a hármas becsapódás után kő kövön nem marad a Földön, és elpusztul minden élet. Craig Kasnov, a SETI kutatója fölhívta a figyelmet: ne neki higgyenek, hanem a Sky Map weboldalának, ahol ki-ki megtekintheti mindhárom tárgyat. Elég csak a Sky Map weboldalára kattintani és a keresőbe beírni az alábbi koordinátákat:

A legelső nagy tárgy: 19 25 12 -89 46 03
Csészealj formájú tárgy: 16 19 35 -88 43 10
Kör alakú tárgy: 02 26 39 -89 43 13

A tudós azért is érezte szükségesnek a veszélyt idejében közölni a világgal, mert szerinte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) fontos információkat titkol el. Így például azt is, hogy az emberiségnek már csak két éve van arra, hogy itt a Földön felhőtlenül élvezze az életet.

 
Az úgynevezett Fermi-paradoxon

Ez egy látszólagos ellentmondás a földön kívüli civilizációk létezésének magasra becsült valószínűsége és az ilyen civilizációk létezésére utaló bizonyítékok hiánya között. Az univerzum életkora és hatalmas számú csillaga azt feltételezi, hogy ha a Föld tipikus bolygó, akkor a földön kívüli élet általánosan elterjedt kellene, hogy legyen.  Miközben 1950-ben kollégáival ebéd közben erről beszélgetett, a fizikus Enrico Fermi azt kérdezte: „Hol van mindenki?” Fermi felvetette a kérdést: hogyan lehet az, hogy ha számos fejlett földön kívüli civilizáció létezik a Tejútrendszerben, még nem találtunk olyan bizonyítékokat, mint idegen űrszondák, idegen űrjárművek vagy rádióadások. A téma szélesebb körű vizsgálata 1975-ben, Michael Harttal kezdődött el, és az elméletre néha úgy hivatkoznak, mint a Fermi–Hart-paradoxon.

 Voltak és jelenleg is folynak kísérletek a Fermi-paradoxon feloldására. Az ellenvélemények azt feltételezik, hogy nem létezik intelligens földön kívüli élet, vagy csak olyan ritkán fordul elő, hogy az emberek soha sem léphetnek kapcsolatba ezekkel az életformákkal. A problémához kapcsolódó különböző kérdésekkel olyan változatos terülteken foglalkoznak, mint a csillagászat, biológia, ökológia és a filozófia.

 Valló László

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.