Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-07-13 15:10:00

Tucatnyi ismeretlen vulkánt találtak a tudósok

Fortyog a tengerfenék: kitörnek a tűzhányók

Korábban ismeretlen víz alatti vulkánokat fedeztek fel a brit antarktiszi kutatóprogram (BAS) szakemberei az Atlanti-óceánban.

A kutatók összesen 12 vulkánt fedeztek fel a tengerfelszín alatt, a dél-amerikai Tűzföld és az Antarktiszi–félsziget között Dél–Sandwich–szigetek környékén.


Pusztít és óv

Némelyik vulkán magassága eléri a 3 kilométert. Öt kilométer átmérőjű krátereket is találtak, amelyek a vulkánok beomlása során képződtek, valamint 7 aktív tűzhányót fedeztek fel - írja a Science Daily tudományos hírportál. A kutatás segít megérteni, mi történik, amikor kitörnek vagy beomlanak a víz alatti vulkánok, amelyek ezáltal potenciális szökőárveszélyt jelentenek.
A víz alatti aktív tűzhányók ugyanakkor felmelegítik környezetükben az óceánt, kedvező létfeltételeket teremtve a tengeri élővilág számára.


Titkok tudói a víz alatti vulkánok? Fotó innen

– Nagyon sok mindent nem tudunk még a víz alatti vulkanikus tevékenységről, holott a jelek szerint folyamatosan kitörnek és beomlanak a tengerfenéken működő tűzhányók. A jelenleg alkalmazott kutatási technológiák immár lehetőséget adnak arra, hogy darabonként összerakjuk bolygónk evolúciójának történetét, ugyanakkor bepillantást engednek abba is, hogy a természetben lejátszódó folyamatok milyen veszélyt jelenthetnek a Föld legsűrűbben lakott térségeiben élő emberek számára – hangsúlyozta előadásában Phil Leat, a BAS kutatója az Edinburghban rendezett nemzetközi antarktiszi földtani szimpóziumon.

 

– mi, MTI –

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.