Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2012-01-19 20:00:00

Pre-dinót fedeztek fel

Félelmetes emlősszerű ragadozót találtak

Emlősszerű csúcsragadozó nyomaira bukkantak tudósok, amely jóval a dinoszauruszok előtt uralhatta a Földet.

Emlősszerű csúcsragadozó nyomaira bukkantak tudósok, amely jóval a dinoszauruszok előtt uralta a Földet. Paleontológusok nemrégiben egy gyanúsan üres földterületet találtak Google Mapsen egy brazíliai farmon, ezért kilátogattak a helyszínre, hogy kiássák az esetleges leleteket. A fent látható félelmetes teremtmény – egy kutya méretű ragadozó, amely 260 millió éve a Föld ura volt – lett a fantasztikus eredmény.

A Brazília déli pampáinak síkságain élt állat a Pampaphoneus biccai nevet kapta. A teremtmény az egyik legfélelmetesebb ragadozója lehetett a perm időszaknak, minimum 30 millió évvel az első dinoszaurusz megjelenése előtt. Pengeéles, recés fogai alapján a ragadozó kizárólagos húsevő volt, ami azt jelenti, táplálékának legalább a 70%-a hús volt.

Fénykép a brazíliai farmon talált ragadozó koponyájáról (Juan Carlos Cisneros) Fotó: innen.
 

Ősemlős

A csapat vezetője, Juan Carlos Cisneros leírása szerint „egy tigris és egy komodói varánusz keveréke", ami egyértelműen sokkal közelebb áll az előbbihez, hüllőszerű jellegzetességei ellenére.

Bár a Pampaphoneus biccai nem volt emlős, a Dinocephalia alrendhez tartozik, amely evolúciós unokatestvére volt annak az alrendnek, amelyekből kifejlődtek az emlősök.

Alan Boyle, a Cosmic Log munkatársa szerint a példány a perm időszakból való, több mint 260 millió évvel ezelőttről. A teljes koponya körülbelül 35 centiméteres hosszúságú, és 2008-ban fedezték fel egy tudományos ásatáson egy farmon a pampákon, Rio Grande do Sul környékén Dél-Brazíliában. A koponya azt sugallja, hogy ez a dél-amerikai példány közeli rokona a hasonló Dinocephalia alrendbelieknek, amelyeket Oroszországban és Dél-Afrikában találtak. Ez is alátámasztja azt az elképzelést, hogy a Therapsidák könnyen terjedtek el az ősi szuperkontinens, a Pangea egyik részéről a másikra egy olyan korban, amikor a bolygónk mai földrészei még össze voltak kapcsolódva.

Forrás: io9

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.