Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-07-31 13:00:00

80 rabszolgaharcost rejtett a most felfedezett temető

Fájdalomról árulkodnak a gladiátorcsontvázak

Ókori római gladiátoroknak tulajdonított csontvázakat és a mellettük talált egyéb leleteket mutatnak be szombattól az észak-angliai York városában.

Az 1800 éves emberi maradványokat az elmúlt egy évtized során tárták fel a városban. A különleges csontok egy üresen álló üzletben lesznek kiállítva a nyár végéig. A régészek szerint a leletek arról árulkodnak, hogy a világon eddig egyedülálló, jó állapotban fennmaradt római gladiátortemetőt sikerült feltárni.


Egy „fantasztikus” történet

Kurt Hunter-Mann, a yorki régészeti hatóság illetékese szerint a városban talált 80 csontváz közül hatot mutatnak be a kiállításon. – Az emberek betekinthetnek az ásatások háttérmunkálataiba és maguk is láthatják, hogy azok miket árulnak el a mai York területén élt rómaiak életről és halálról – mondta a szakember. Hatalmas népszerűsége ellenére a gladiátor elmélet még mindig nem áll biztos alapokon. – Továbbra is messze vagyunk attól, hogy biztosra mondhassuk a dolgot. Az elmélet mellett érvelők szerint ezek az emberek azért voltak biztosan gladiátorok, mert a sírhelyekben döntően felnőtt férfiak maradványai voltak, ami kétségtelenül szokatlan jelenség – idézte a szakembert a BBC–online.

A legmeggyőzőbb érv az egyik csontvázon talált hatalmas húsevő – oroszlán, tigris, vagy medve által – által hagyott harapásnyom, amely valóban rendkívül egyedinek számít. A csontvázak maguk arról árulkodnak, hogy gazdáik sok és fájdalmas sérülést szenvedtek el az életük során. A szakemberek által vizsgált elméletek közé tartozik még, hogy a terület speciális katonák temetkezési-, vagy korabeli kivégzőhely volt. – Őszintén remélem, hogy gladiátorok voltak, mert ez egy fantasztikus történet, amely további kérdéseket vet fel, például, hogy hol van az aréna, ahol ezek az emberek egykor harcoltak – mondta Sarah Maltby, a yorki régészeti hatóság által szervezett kiállítások igazgatója.

 

MTI

Nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.