Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-07-11 11:10:00

A halak is képesek az eszközhasználatra

Évtizedes talányra derült most fény (fotó!)

Érdekes felfedezést tett az óceánok mélységét kutató búvár: a zöld ajakoshal egy kő segítségével törte fel a kagylót, hogy abból élelmet nyerjen.

A felfedezés által nyilvánvalóvá vált, hogy a halak is képesek szerszámot használni annak érdekében, hogy élelemhez jussanak. A most megfigyelt zöld ajakoshal egy kagylót tart a szájában, és azt egy sziklához ütögeti, hogy így nyerje ki belőle a kagylóhúst.


Nemcsak az emberek

Sokáig úgy gondolták, hogy az eszközök használatára csak az emberek képesek, de az állatok évtizedeken keresztüli megfigyelése bebizonyította, hogy ez nem így van. A főemlősök, a varjak és a polipok is ügyesen bánnak a különböző eszközökkel, ha a szükség úgy hozza. Korábban már jelezték a tudósok, hogy a halak is képesek az eszközhasználatra, de mostanáig nem volt egyértelmű bizonyíték erre.


Lenyűgöző felfedezés– így jut élelemhez a zöld ajakoshal
Fotó: io9.com

A mostani felfedezést és fotót a búvár Scott Gardnernek köszönhetjük és a Maquarie Egyetem kutató tették közzé jelentésüket az új fejleményről. Colum Brown ökológus elmondása szerint a hal olyan precizitással csapja a kagylót a sziklához, hogy nem fér kétség hozzá: már volt korábban is ilyen jellegű tapasztalata. Sőt, az omniózus szikla körül régebbi kagylómaradványok voltak, tehát nem először járt arra a zöld ajakoshal.

Kérdés persze, hogy eszköznek tekinthető-e a szikla. Elisabetta Visalberghi főemlőskutató szerint nem hasonlítható össze a csimpánzok vagy a kapucnis majmok szerszámhasználatával (akik a kezükbe fogtak egy követ és azzal törték fel a diót), de a jelenlegi körülményeket tekintve – az, hogy víz alatti világról van szó– igen figyelemreméltó.

 

–mi, io9.com–

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.