Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-01-24 13:42:00

A fiúk háromszor érzékenyebbek

Elváltak gyermekei: hajlam az önpusztításra

Akik gyermekkorukban átélték a szüleik válását, a későbbiekben sokkal gyakrabban gondolkodnak az öngyilkosságon, mint azok, akik teljes családban nőttek fel.

 A Torontoi Egyetem kutatói 6 647 felnőttet vizsgáltak meg, közülük 695-nek még 18 éves kora előtt váltak el a szüleik. A férfiakat és nőket eltérően érintette a sajnálatos esemény. Az elvált szülők gyermekeként nevelkedő férfiak háromszor olyan gyakran gondoltak öngyilkosságra, mint társaik. A válás és öngyilkos gondolatok kapcsolata különösen erős volt azoknál a férfiaknál, akik egyéb stresszt is átéltek gyerekkorukban, például bántalmazást, a szülő függőségét vagy munkanélküliségét.

A válás és önpusztító gondolatok kapcsolata azon nők esetében nem mutatkozott jelentősnek, akiket nem értek további szörnyűségek. A férfiaknál azonban  így is kétszeresére emelkedett a kockázat a szülők korai válása esetén – derült ki a Psychiatry Research hasábjain megjelent tanulmányból. Az eredmények arra utalnak, hogy a férfiak és nők esetében eltér a szülők válásának és az öngyilkos gondolatoknak a kapcsolata.

– A férfiaknál a vártnál sokkal erősebb lett az összefüggés, még azt követően is, hogy az egyéb felnőttkori stressz-összetevőt  (szociogazdasági helyzet, depresszió, szorongás) rögzítettük – jelentette ki a vezető szerző, Esme Fuller-Thomson.  – Az elvált szülők leánygyermekei, ha nem bántalmazták őket vagy nem éltek együtt függő személyiségű szülővel, nem különösebben hajlamosak az öngyilkos gondolatokra – mondta a kutató.

-nemesi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.