Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-10-10 19:07:00

A Szaturnusz körül keringő űrszonda a bolygó holdjait is kutatja

Elkészült az első térkép a Titán felszínéről

A Szaturnusz körül keringő űrszonda felvételei alapján hét év után megalkották az első térképet a legnagyobb holdjáról, a Titánról, aminek felszíne a Földhöz hasonló jellegzetességeket mutat.

A Cassini űrszonda havonta egyszer közelíti meg a Szaturnusz legnagyobb holdját, a Titánt. Hét év után először sikerült a kutatóknak egy átfogó térképet készíteniük az égitestről, az őt körbevevő sűrű metánfelhő ellenére. Mérgező tavak és földszerű képződmények alkotják a hold felszínét. A mozaik számos, a Cassini űrszonda által készített, felvételből áll össze. A Szaturnusz szondája 2004 óta kering a gyűrűs bolygó körül és legalább 78-szor készített felvételt a bolygó legnagyobb holdjáról.

A holdat körülvevő vastag felhő nehezíti a kutatást

A Titán egy egzotikus világ, ahol folyékony gáz esik és a tengerekben szénhidrogének úsznak. A hold felületét nehéz megfigyelni, mert vastag felhőtakaró borítja. A Cassini a VIMS (Visual and Infrared Mapping Spectometer) rendszerével tudott felvételeket készíteni. Mivel a szonda a Szaturnusz körül kering, a Titán csak ritkán esik a látómezejébe, havonta csak egyetlen egyszer – magyarázza a kutatás vezetője, Stéphane Le Mouélic, a Nantes-i Egyetem munkatársa. Ezért a hold felszínét csak hosszú idő alatt ismerhettük meg, a képet darabjaiból kellett összeillesztgetnünk – teszi hozzá. Ez nem volt könnyű feladat, a megfigyelési körülmények az egyes felvételeknél egészen eltérőek. A tökéletes térkép elkészítése igazi kihívás volt – meséli Le Mouélic. Nem csak a felhők és a köd, hanem a folyamatosan változó körülmények is nehezítették a munkát, a megvilágítás, az irány és a repülési magasság is más és más volt az egyes felvételeknél. A csillagászok pixelről pixelre rakták össze és javították a képeket, amíg össze nem állt a hold teljes felülete. Rések már csak az északi-sarkon vannak, de a részletek a megfigyelési feltételek miatt régiónként változnak.

A térképen látszik, hogy a korábbi megfigyeléseknek megfelelően, számos Föld-szerű geológiai képződmény található a felszínén, például dombok és hegyek. Valamint a tavak és tengerek elhelyezkedése is meghatározható a képek segítségével. A kutatások során már a tavakban található folyékony etánt is azonosították.

 

spiegel.de

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.