Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-07-06 17:30:00

Újabb ólomszarkofágot tártak fel a régészek

Egyedi temetkezési szokások az ókori városban

Már a második antik ólomszarkofágot tárta fel egy a nemzetközi régészcsoport az ókori Gabii városában.

A nemzetközi régészcsoport a Michigani Egyetem archeológusaival az élen az ókori Gabii városában végez ásatásokat - olvasható a The Archaeology News Network régészeti hírportálon.


453 kilogrammos koporsó

Gabii városa Rómától 18 kilométerrel keletre található és a római kort megelőzően fontos város volt Latium (mai Lazio) térségében. A régészek úgy vélik, hogy a várost a Kr.e. X. században alapították. Gabii jelentősége a Római Birodalom felemelkedésével párhuzamosan olyannyira csökkent, hogy a Kr.u. III. század után a település neve már nem szerepel a feljegyzésekben.


Szokatlan temetkezési forma
Fotó: independent.co.uk

A következő évszázadokban a terület lakatlan volt, és a modern korban sem végeztek jelentős feltárásokat. A mostani ásatások jelentős mérföldkőnek számítanak, mert általuk megismerhető, hogy milyen fejlődésen mentek keresztül, milyen volt a szerkezete a kora itáliai urbánus településeknek. A 2007-ben indult nemzetközi Gabii-projekt arra is választ keres, hogy milyen kapcsolatban állt a város Rómával.

Az első ólomszarkofágra tavaly áprilisban bukkantak a régészek. A „koporsót” 2,5 centiméter vastag ólomlemezből készítették, súlya pedig 453 kilogrammot tett ki. Az első lelet kapcsán a régészek rámutattak, hogy antik világban fél tonna ólom óriási értéket képviselt, így meglehetősen szokatlan volt ekkora vagyont „elföldelni”. Mindkét díszes szarkofág a feltételezések szerint a Kr.u. I. vagy II. évszázadból származik.

Anna Gallone ásatásvezető régész szerint a két szarkofág a Gabiiban honos egyedülálló temetkezési rítusokba enged bepillantást.

 

–mi, MTI–

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.