Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-03-23 06:23:00

Egyelőre alacsony a sugárzás-szint a japán élelmiszerekben

Egy kiló japán spenót már kárt okoz

A szennyezett spenót ijesztően hangzik, ám még ha eljut belőle a boltokba, egy kilót kell megenni belőle, hogy károsítson. Legnagyobb kockázatnak a kisgyermekek és a terhes nők vannak kitéve.

Miután egyre több sugárzást mértek élelmiszerben, a japán kormány intézkedéseket foganatosított annak megakadályozására, hogy a szennyezett termékek eljussanak a vásárlókhoz, az Egyesült Államok és más országok pedig duplán ellenőrzik a Japánból származó importot.

A csernobili katasztrófa nyilvánvalóvá tette, hogy az élelmiszerekből származó radioaktív sugárzás valós veszélyt jelent: az 1986-os reaktorrobbanást követően előfordult sok ezer pajzsmirigyrákos eset azért is következhetett be, mert az akkori szovjet vezetés nem tiltotta meg, hogy a térségben élő gyermekek igyanak a radioaktív jóddal szennyezett tehéntejből. Ugyanezek a gyermekek pajzsmirigyvédő gyógyszert, kálium-jodidot sem kaptak.

Japán földrengéstől sújtott reaktoraiból jóval kevesebb sugárzás szivárgott ki, mint Csernobilból, és a várakozások szerint nem is fog több kijutni, az embereket pedig figyelmeztetik, az élelmiszert tesztelik, és kálium-jodidot osztanak a magas kockázatú területeken.

Japán betiltotta a szivárgó atomerőművek térségéből származó tej, spenót és néhány más termék eladását, miután néhány élelmiszerben az egészségügyi határérték feletti sugárzást mértek. Hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közölte, hogy a japán kormánynak gyors intézkedéseket kell tennie annak biztosítására, hogy a szennyezett élelmiszerek ne kerülhessenek a boltokba.



    Minden élelmiszerben van sugárzás, csak ennek mértéke eltérő


A nemzetközi szakértők továbbra is azt állítják, hogy Japánban az élelmiszerekből származó kockázat egyelőre alacsony, különösen a katasztrófa-zónán kívül. Ráadásul már jóval a japán földrengés és szökőár előtt is volt radioaktív sugárzás az élelmiszerekben.

– A világot elborítja az 1950-es és 60-as években végzett nukleáris kísérletekből származó cézium-137 – állítja Patrick Regan, a Surrey Egyetem atomfizikusa. Dr. Fred Mettler, az Új-Mexikói Egyetem radiológusa szerint pedig minden élelmiszerben van radioaktív sugárzás, csak az a kérdés, mennyi.

Összefoglalva, a veszélyt leginkább a radioaktív jód és a cézium jelenti. Az élelmiszerekből és a levegőből származó radioaktív jód felgyűlhet a pajzsmirigyben, ami évekkel később pajzsmirigyrák kialakulását eredményezheti. A legnagyobb kockázatnak a kisgyermekek és a terhes nők vannak kitéve. A pajzsmirigyrák egyébként megfelelő kezelés esetén a legkevésbé halálos ráktípus. A radioaktív cézium a test minden területén felgyűlhet, sokkal nehezebb eltüntetni, és nagy dózisban többféle daganatos betegség kialakulását idézheti elő. Mettler szerint azonban az egészségkárosodáshoz nagyon magas szint szükséges. Csernobilben például a pajzsmirigyrák előfordulásának megugrását dokumentálták, de ha más ráktípusok gyakorisága nőtt is, az túl kismértékű volt ahhoz, hogy kimutassák.

A szakértők azzal próbálják megnyugtatni a közvéleményt, hogy a sugárzással szennyezett élelmiszerekből óriási mennyiséget kellene elfogyasztani ahhoz, hogy nagy dózisú sugárzás érje az embereket. Ha például a szennyezett spenótból valaki egy kilogrammnyit megenne, az egy hagyományos agyi CT-vizsgálat sugárzásának felelne meg. A csecsemők és kisgyermekek nagyobb mennyiségű sugárzást szívnak magukba, de a kockázatnak kitett területeken számukra is kiutalnak kálium-jodidot.



-nemesi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.