Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-09-10 08:31:00

Egyre több helyen tiltott, ami nem csak a passzív dohányosoknak kedvez

Dohányfüstmentes környezetben az is leszokik, aki nem akar

Egyre több munkahelyen és közterületen tilos a dohányzás, ez pedig sok nő számára az élet egész területére kihat.

A legújabb kutatások szerint azok a dohányos nők, akik olyan helyen élnek vagy dolgoznak, ahol tilos a dohányzás, sokkal könnyebben szoknak le káros szenvedélyükről. Még azok is, akik egyáltalán nem akartak leszokni. A különbség a pillanat erejében rejlik. A legtöbb leszokni vágyó dohányos külön kis tervet készít a leszokáshoz. Kiválasztják a napot, amikor feladják káros szenvedélyüket, feltankolják magukat nikotinos rágókkal és tapaszokkal. Sokan csak áltatják magukat, hogy egy nap majd leszoknak, de még ha nem is tesznek semmit, az elhatározás mindig ott van.

Más esetekben a dohányosok mindenféle terv nélkül hagyják abba a cigarettázást. A mostani kutatásban 7610 dolgozó nő vett részt, akiknek 81 százaléka napi szinten dohányzott. A füstmentes környezetben élő és dolgozó nők 20 százaléka akart leszokni a dohányzásról, míg az otthonukban dohányzó nők 14, a csak a munkahelyükön dohányzók 20 és a mindkét helyen dohányzók 14 százaléka nyilatkozta, hogy szívesen lemondana káros szenvedélyéről.
Ennek ellenére azok, akik nem tervezték a leszokást is időnként spontán módon megpróbálták abbahagyni a dohányzást, ebben az esetben pedig az otthoni füstmentesség nagyobb ösztönző erő, mint a munkahelyi cigihiány. A leszokást korábban nem tervező, otthon nem dohányzó nők 34 százaléka próbált meg leszokni, szemben az otthon és a munkahelyen is füstmentesen élők 33, és a mindkét helyen dohányzó nők 25 százalékával.

Ez jó hír, hiszen az otthoni dohányfüst-mentes élet így kihatással lehet a káros szenvedélyről alkotott képünkre, és motivációt jelenthet a leszokáshoz – nyilatkozta Allison Rose, az Országos Rákkutatási Intézet munkatársa. A megkérdezettek mindössze 29 százaléka nyilatkozta, hogy lakóhelye és munkakörnyezete száz százalékosan füstmentes lenne, bár ez szociális és környezeti faktoroktól függően változik. Az érettségi nélküli nők munkahelyein és lakókörnyezetében 17 százalékban fordult elő a teljes füstmentesség, az évi 25,000 dollárnál kevesebbet keresőknél 21 százalékban, az afro-amerikai nők körében pedig 17 százalékban.
A dohányzásmentes környezet megteremtésének fő célja a passzív dohányzás megszűntetése. Ha közben a dohányosok is kedvet kapnak hozzá, hogy leszokjanak, annál jobb, nyilatkozta Bill Blatt, az Amerikai Tüdő Szövetség dohányzásellenes programjának igazgatója.

 

medipress

 

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Függőség
  • A médiafogyasztás káros az egészségre
  • Újabb súlyos baleset a drog miatt
  • Dizájner-drog: egy debreceni fiatal életveszélyben
  • Egyre többen füveznek a katolikus országban
  • Sherlock Holmes: drogfüggőből vallásos
  • „Lesben állnak, és készek rá, hogy újra a mélybe rántsanak”
  • A keresztény nem azt jelenti, hogy madár
  • Januártól sokkal több lesz az ideges ember
  • „Tudtam, hogy vége mindennek” – interjú Pajor Tamással
  • A drog helyére beül a Szentlélek?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.