Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-09-24 20:35:00

Armstrong: bajban van űrkutatás

Az amerikaiak embert küldenek a Marsra

Neil Armstrong, aki elsőként lépett a Holdra, a közelmúltban kijelentette: azáltal, hogy Amerika nem indít többé emberes űrsiklót, kínos helyzetet teremtett.

Armstrong, aki képviselők előtt beszélt elmondta: azáltal, hogy leállították az űrsikló programot, nem lesz hozzáférésük a Nemzetközi Űrállomáshoz, sem pedig az alacsony Föld körüli pályához. A borús hangvételű beszédben azt is elmondta, hogy egész egyszerűen kínos egy olyan országnak visszalépni, mint amilyen Amerika, hiszen rengeteg pénzt fektetett az űrkutatásba. Hozzátette: a jelenlegi helyzet aláássa az ország tekintélyét.


Eldobták maguktól

Neil Armstrong azért jelent meg az amerikai képviselőház Tudományos, Űr- és Technológiai Bizottsága előtt, mert tudatni akarta: a NASA-t nem szabad stagnáló állapotban hagyni, vissza kell térni a Holdra és a Nemzetközi Űrállomást sem szabad feladni. Az első holdralépő egy négyfős űrszakembergárda tagja, akik küzdenek az amerikai űrkutatás fennmaradásáért. Armstrong szerint ha lankad Amerika, azt könnyen kihasználják más országok és lehetetlen lesz visszaszerezni a keservesen kitaposott pozíciót.

Barack Obama tavaly szüntette meg a Constellation programot, amelynek célja az lett volna, hogy emberek térjenek vissza a Holdra. Akkor arra kérte a NASA szakembereit, hogy inkább koncentráljanak az űrfejlesztésekre. Ennek lényege egyébként az, hogy 2030-ra akár a Marson is landolhassanak az asztronauták. Júliusban azonban megszakadt a folyamat, hiszen megszüntették az űrsiklóprogramot: ezentúl állami amerikai űrhajó nem szállít űrhajóst a világűrbe. Helyettük lesznek a magán (kereskedelmi) űrjárgányok, amelyek fejlesztési gőzerővel folynak. A tervek szerint 2015-re már újra amerikai űrhajóst szállítanak a Nemzetközi Űrállomásra. Persze addig is mehetnek, de csak az orosz Szojuz űrkapszulákkal. Egy-egy ilyen kiruccanás pedig 50-60 millió dollárba is fájhat majd Amerikának.
 


Elszalasztott lehetőségek? Fotó innen

A legutolsó ember is felszólalt, aki a Holdon járt. Eugene Cernan az Apollo 17 parancsnoka szerint újra fel kell turbózni a sutba vágott űrsiklókat és induljanak útnak az űrjárművek. Szerinte pazarlás, ha nem használják ki a több millió dollárért kifejlesztett masinákat. John F. Kennedy elnököt is méltatta beszédében, elmondása szerint ő volt az az ember, aki elindította őket a csillagokhoz vezetőúton. Hozzátette: hiba volt megszüntetni a Constellation programot a kereskedelmi kísérletezgetés miatt.

A bizottság szavaiból kiderült: csalódottak, amiért visszaadta Amerika a vezető szerepet Oroszországnak. Annak az országnak, aki már az elején is megelőzte őket. Emellett úgy tűnik, hogy Armstrong és a többi veterán is támogatja annak az amerikai rakétának (Space Launch System) a tervét, amely alacsony Föld körüli pályán túlra juttatna emberes missziókat.

– mi (forrás: Space Daily)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Égi jel
  • Ezt okozta az elmúlt tíz év legnagyobb mágneses vihara
  • Ma érte el a Földet a legintenzívebb napkitörés!
  • Égi katasztrófa: kihunyt a Naphoz hasonló csillag
  • Már nem kell tartanunk az űrszondától
  • Hamarosan elrobog felettünk az űrszonda
  • Lázban tartja a világot az űrszonda
  • Ő a világűr legújabb „sztárja”
  • Megvan, hogy mikor csapódik be az űrszonda
  • Valós veszély! Magyarországra zuhan a műhold?
  • Íme 2011 győztes műholdfelvétele

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.