Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-05-13 21:00:00

Az ismételt HIV-tesztek negatív eredményűek

AIDS-szerű új betegség terjed: ismét világjárvány?

Kínából egyre nyugtalanítóbb hírek érkeznek: olyan új járványos megbetegedés ütötte fel a fejét, ami az AIDS-fertőzés tüneteit produkálja.

A New Express Daily kínai napilap munkatársa járt utána a betegségnek Pekingben – talpig járványügyi védőfelszerelésben. Interjúalanya, Lin Jun korábban túlsúllyal küzdött, mára csont és bőr, ízületei fájdalmasan eldeformálódtak.

Lin anyja kórházi ellátás során vérátömlesztést kapott 2008-ban, majd különös tüneteket tapasztalt: gyakori éjszakai izzadást, zsibbadt végtagokat, fájdalmas, merev ízületeket, kézfején kiütéseket, és rohamosan fogyni kezdett. Néhány hónappal később Lin egy baleset folytán megfertőződött édesanyja vérével, és két héttel később ő is megbetegedett: nyakán megduzzadtak a nyirokcsomók, fájdalmasan kattogó térdízületei miatt egyre nehezebbé vált minden mozdulata, bal arca feldagadt. Étkezések után hányingere támad, gyakran azonnal ki is adja a megemésztetlen ételt, testsúlya fél év alatt 82 kilóról 52 kilóra csökkent. Három hónappal később feleségénél és gyermekeinél is megjelentek a tünetek. 

Lin minden kórházat megjárt Sanghajban, de az orvosok tanácstalanok a diagnózist illetően. Nyolc különböző HIV-tesztet végeztek el: a vizsgálatok minden alkalommal negatív eredménnyel zárultak. Kétségbeesésében rátalált a Negatív csoport elnevezésű, internetes blogra, amit a hasonló tünetekkel küzdő, de HIV-negatív fertőzöttek hoztak létre, együtt próbálva magyarázatot találni a félelmetes tünetekre, és a közösségben egyúttal vigaszt is nyújtva egymásnak.

A kínai média egyre többet foglalkozik az esetekkel. Nemrég arról számoltak be, hogy a Guangdong tartománybéli egészségügyi szerv megerősítette: Pekingben, Sanghajban, Zhejiang, Hunan, Jiangsu és Guangdong tartományban többen megfertőződtek eme új, titokzatos vírustól.

Az esetek kivizsgálásán több klinikai és járványügyi szakember és pszichológus dolgozik. A kínai egészségügyi minisztérium a fertőzöttnek tekintett hat tartományban járványtani tanulmányt készített, de a vizsgálatok egyelőre nem hoztak magíyarázatot. Az eddig nyilvánosságra került harminc eset többségében a betegek valószínűleg szexuális úton fertőződtek meg. Néhány szakértő „AIDS-fóbiaként” aposztrofálja az ügyet.

A betegségről a jelenleg rendelkezésre álló vizsgálatok alapján annyit tudunk, hogy erősen fertőző, valószínűleg testnedveken keresztül terjed – a gyanú szerint a nyál is fertőz, tehát a szexuális érintkezésen kívül a csókolózás és a közös eszközök használata is veszélyes lehet. A betegség az immunrendszert támadja meg elsőként: a rohamosan csökkenő fehérvérsejtek száma azt jelzi, hogy a test azon képessége gyengül, ami megvédi a szervezetet a fertőző betegségektől és az idegen anyagoktól.
 

Forrás: Epoch Times
FV

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Világvége
  • Nincs is olyan messze a világvége?
  • A világvége tíz forgatókönyve
  • Katasztrófafővárost építene Japán
  • Képek: A tetoválás, amiért halál jár
  • A „megváltási program befejeződött”: világvége október 21-én?
  • A keresztényszociálisok kívül tudnák a „latrokat”
  • Világméretű feszültséget okoz a vízválság
  • Agymosással vádolják a tiszteletest
  • Új világválság jön: a Világkereskedelmi Szervezet a kormányokat okolja
  • Túléljük a válságot? A jövőkutatás professzorát kérdeztük

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.