Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-05-23 17:50:00

Az évszázad végére Afrika lakossága megháromszorozódik

Aggasztó hírek: sokan vagyunk vagy kevesen?

Az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) szerint idén őszre a világ népessége 7 milliárd főre növekedik, az évszázad végére pedig 10 milliárdan népesítik majd be a bolygót.

Az ENSZ közleménye szerint a legnagyobb népszaporulat Afrikában van, és az évszázad végére megháromszorozódhat az ott élők száma. Az előrejelzést az ENSZ népesedési részlege készítette, amely az 1950-es évek óta gyárt eddig meglehetősen pontosnak bizonyult prognózisokat. Jelentésében a részleg 2050-re is készített egy becslést, amely szerint addigra a világ népessége valószínűleg 9,3 milliárdra nő, ami 158 millióval több, mint az előző, 2008-as előrejelzés szerinti érték. A becsült mutatók növekedésének oka az, hogy a népességgyarapodás a világ legszegényebb országaiban nem csökken olyan gyorsan, mint korábban vélték, és enyhén emelkedik néhány gazdagabb országban.


Aggasztó hírek vagy porhintés?

Roger Martin, az ENSZ népesedési részlegének vezetője szerint ezek aggasztó hírek egy olyan földrész számára, ahol már most is nehézségekbe ütközik a lakosság élelmezése és vízzel való ellátása. Martin szerint a bolygó kapacitása is véges, és ezt mindenkinek tudomásul kell venni.

Brendan O'Neill, a Spiked online magazin szerkesztője szerint mindez csak fel van fújva, és egyáltalán nem probléma a világ túlnépesedése. Az újságíró szerint mindez csak egy mítosz, amit az ijesztgetők és a környezetvédők találtak ki. O'Neill elmondása szerint a valódi probléma az, hogy nincs elég ember a Földön. Nem kellene limitálni a populációt, inkább arra kellene koncentrálni hogy fejlődjön a gazdaság és a társadalom- mondta a szerkesztő.

Demográfusok szerint a 20. századi globális politikák meghatározásában figyelembe vett népességrobbanás a 21. században sem került közel a megoldáshoz. John Bongaarts, a Népesedési Tanács nevű New York-i csoport tagja szerint minden egyes milliárdos szaporulat nehezebbé teszi az életet mindenki más számára. Ez persze nem jelenti a világ végét, de 10 milliárd embert nehéz élelmezni, és „jobban járnánk” kisebb népességgel.

Kinek a kezében van a hatalom?

Hania Zlotnik, az ENSZ népesedési részlegének vezetője szerint szabályozni kellene a népességet azokban az országokban, ahol rohamosan nő a népesség. Szerinte a gazdag nyugati államoknak is be kell avatkozniuk, mégpedig a finanszírozás tekintetében. Zlotnik szerint kevesebb családtervezést- bátorító programokat kellene tervezni. Ezek a programok megkülönböztetett figyelmet kaptak az 1970-es és az 1980-as években, de a világ sok részén bekövetkezett a stagnálásuk, részben azért, mert ideológiai harc kezdődött az abortusz, a szexuális oktatás és a nők társadalomban betöltött szerepe témájában.

A részlegvezető elismerte: hiába a komputertechnika és a legújabb demográfiai trendeket figyelembe vevő új módszer- bármilyen, 90 évvel későbbi időpontra vonatkozó előrejelzés esetében fennáll a tévedés lehetősége. Különösen igaz ez néhány, a népességszámot tekintve gyorsan gyarapodó afrikai, ázsiai és közel-keleti ország vonatkozásában, amelyeknek a lakossága a következő évszázadban rakétasebességgel növekedhet.

Jemenben például, ahol a lakosságszám 1950 óta ötszörösére, 25 millióra duzzadt, az évszázad végéig négyszeres emelkedésre, vagyis 100 milliós lakosságra lehet számítani, amennyiben az előrejelzés pontos. Jemen erőteljesen függ az élelmiszerimporttól, ráadásul kritikus vízhiánnyal kell szembenéznie, úgyhogy sok szakértő szerint gyors lakosságnövekedése nem tartható fenn. Nigériában, a legnépesebb afrikai országban a jelentés szerint a lakosság a jelenlegi 162 millióról 2100-ra 730 millióra gyarapodik. A jelenleg 15 milliós Malawiban az előrejelzés szerint 129 millióan élnek majd.


A meg nem születettek

A számok mögötti ki nem mondott és talán megkérdőjelezhető feltételezés az, hogy a több tízmillió még meg nem született számára nem lesz elég élelem és víz, miközben a potenciális katasztrófák a klímaváltozástól a háborúkig és járványokig vélhetően nem fékezik le a népesség gyarapodását. Ugyanakkor a mezőgazdasági termelés növekedése az afrikai országokban a legjobb esetben is akadozik, Ázsia egyes országaiban a földből fenntarthatatlanul nagy mértékben hoznak fel vizet, a tengerek szintjének a globális felmelegedés miatti emelkedése pedig még ebben az évszázadban emberek millióit fogja elűzni a lakóhelyéről.

 

(mi, BBC, MTI)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Afrika
  • Valóban emberrablás történt?
  • Hamis és életveszélyes gyógyszerek kerültek forgalomba
  • Afrikai történet: magukra hagyták a menekülteket?
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Milliárdok tűnnek el
  • Népirtás után megtérés Ruandában
  • Újabb Mohamed-karikatúra miatt égtek a koptok házai
  • Megtért a kannibál tömeggyilkos
  • Jólét és demokrácia Afrikában?
  • Véres karácsony: tizenkilencen meghaltak

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.