Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-11-01 08:30:00

Robbanásszerűen fejlődik az egészségügy kommunikációs technológiája

A jövő orvosi telefonjait fejlesztik

Jelenleg az orvosok és gyógyszerészek közel negyede rendelkezik okostelefonnal, egyötödük pedig szakmai célokra is használja készülékét.

Az orvosok 31, míg a gyógyszerészek 18 százaléka tervezi okostelefon beszerzését egy éven belül, így az okostelefon-penetráció mindkét célcsoportban 50 százalék körül várható a közeljövőben – derül ki a UBM Medica és az Ipsos Zrt. közös kutatásából. A felmérés eredményeképp a fejlesztők érdemesnek látják az egyedi egészségügyi alkalmazások bővítését, vagy akár a multi-channel orvoselérés részeként való alkalmazását.
Tóth Bence kutatásvezetőtől megtudtuk: az okostelefon vásárlásának fő motivátorai a hasznos és változatos funkciók voltak a megkérdezettek körében, de jelentős meggyőző erővel bír az állandó internetkapcsolat, illetve a gyógyszerészek körében a gyógyszer-információkhoz való azonnali hozzáférés lehetősége.

Elmondható, hogy a használati intenzitás, az alkalmazások iránti igény már jelenleg is igen magas, és várhatóan továbbra is nőni fog. Az okostelefonok operációs rendszerét nézve tovább nő majd az Android-ot használó készülékek aránya, és a Nokia operációs rendszere, a Symbian részesedése komolyan csökken a jövőben.

A táblagépek esetében még nem beszélhetünk az okostelefonéhoz hasonló penetrációról: az orvosoknak egyelőre 7, a gyógyszerészeknek 8 százaléka rendelkezik ilyen eszközzel, vásárlást pedig 17, illetve 14 százalékuk tervez egy éven belül. Azt, hogy a táblagép elterjedésének még viszonylag korai szakaszában tartunk, jól illusztrálja, hogy a jelenlegi táblagép-tulajdonosok mindössze 12 százaléka rendelkezik egy évnél régebbi eszközzel, de a trendeket figyelembe véve ezen a területen is áttörés várható.

Megtudtuk: a kutatás aktualitását a gyógyszeripari kommunikációban bekövetkezett változások különösen felértékelték. Ezen változások főbb mozgatórugója az általános gazdasági helyzet, az orvoslátogatók befolyásolási képességének csökkenése, valamint a gyógyszergyárból komplex egészségügyi szolgáltatóvá válás igénye. Ezek mind a hagyományos, orvoslátogatón keresztül való orvoselérésen túli, alternatív kommunikációs csatornák felértékelődéshez vezetnek. Ezek egyike pedig éppen az orvosok mobil eszközön való elérése lehet.

 

ipsos/-mi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.