Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-06-27 19:30:00

Aukciós háznál bukkantak az értékes nemzeti kincsre

A Holdról származó port foglalt le egy házban a NASA

Az első holdra szállásból származó port foglaltak le a NASA szakemberei az Egyesült Államokban. Egyébként a fél Holdat forgalmazzák a Földön, de az kamu.

A NASA közleménye szerint a pár grammnyi holdport árverezésre bocsátották volna az aukciós házban, ha ők nem lépnek közbe. A történelmi jelentőségű bizonyítékot még időben sikerült lefoglalni. –  Nem nagy a mennyiség, mindössze egy 3 milliméteres ragasztószalagra ragadt szemcsékről van szó, de az eredete rendkívül fontos: az Apollo 11 űrhajósai hozták magukkal a Földre az első holdra szállás után- írja a NASA. A központ figyelmét egy ügyvédi iroda hívta fel arra, hogy valószínűleg Holdról származó port készülnek elárverezni St. Louis városban. A NASA a bejelentést követően azonnal felvette a kapcsolatot az aukciós házzal, akik nem hirdették tovább az értékes porszemeket.


Nemzeti kincsek közkézen

Az ügyvédi iroda tisztviselői lefoglalták az anyagot, majd átadták azt a NASA illetékeseinek. A kormány az Apollo 11 által hozott Hold-mintákról úgy nyilatkozott, hogy azok nemzeti kincsek és soha nem adta ki azokat magánszemélyeknek. Ilyen ügyekben azonban még nem történtek letartóztatások. A nő, aki a Regency-Superior aukciós háznak elküldte a holdporos szalagot ,azt állította, hogy a néhai férjétől örökölte az értékes mintát. Elmondása szerint férje kormányzati tisztviselőktől kapta a port. Az asszony nevét egyébként nem hozták nyilvánosságra.

Robert Pearlman űrkutatási szakértő, a collectSpace.com szerkesztője szerint a holdminta értékesítése önmagában nem törvényellenes, de az már igen, hogy hogyan kerültek az eladó birtokába a minták. Ez esetben pedig teljesen legálisan jutottak a holdról származó anyaghoz az aukciósház tulajdonosai. Példaként említette még azokat a tapaszokat is, amelyek az űrhajósok ruháin voltak és amelyek szintés beporosodtak a holdraszálláskor. Ezeket a NASA emlékbe adta az első holdraszállóknak. De ott van még az átmeneti tárolásra használt zsákok esete is, amelyek szintén kikerültek egy felszabaduló leltár során, és amelyek holdporral voltak tele. Így tehát már szabad a vásár.


Kamerából hullott ki

A most talált holdpornak igencsak kalandos a története. Az Apollo 11 űrhajósai által használt kamera kazettatartó részében gyűltek össze a homokszemek. Akkoriban Terry Slezak, a NASA alkalmazottja volt felelős annak a filmnek a feldolgozásáért, amelyet az Apollo küldetésből hoztak vissza. Slezak elmondása szerint, amikor kinyitotta a kazettatartót, por öntötte el az egész kezét. Így Slezak lett az a a nem-űrhajós, aki holdról származó anyagot érinthetett a puszta kezével.


Terry Slezak. Eladta a Holdat

A férfi azt is elmondta, hogy a por letörléséhez egy törülközőt és néhány átlátszó szalagot használt (nyilván felismerte a lelet jelentőségét). Később egy aláírt posztert is szerzett az Apollo 11 legénységétől, akik a kezükben tartanak egy mosolygó, poros kezű Slezak-ot ábrázoló fényképet. A férfi egyébként 2001-ben egy aukción 25.000 dollárért adta el a plakátot, kiegészítve egy holdporos szalaggal. Erre a NASA soha nem adott engedélyt, de Slezak állítása szerint nem is tiltakoztak egyéni akciója ellen. Később a poszterhez csatolt szalagot több darabra vágták, és szintén áruba bocsátották.


Kisebb vagyon egy marék porért

A NASA közleménye szerint az űrhajósok 1969 és 1972 között 382 kilogrammnyi holdbéli anyagot hoztak a Földre. A bíróság szerint 50.800 dollár a grammonkénti ára a holdról származó pornak. Ezt az alapján számolták ki, hogy mennyibe is került a Holbéli küldetés a NASA-nak. Az űrkutatási hivatal az évek során különböző országoknak is adományozott az értékes leletből.
 

Rengeteg hamis minta található forgalomban, sokan próbálnak a megszállott gyűjtőkön nyerészkedni. Csak a múlt hónapban a NASA tisztviselői Kaliforniában lebuktattak egy nőt, aki 1,7 millió dollárért próbált megszabadulni egy hamis Hold-sziklától. A most lefoglalt holdporos szalagot még elemzik a szakemberek, hogy megerősítsék a tényt: tényleg a Holdról származik az anyag.

 

mi, csmonitor.com

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.