Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2010-12-29 13:49:00

Csodálatos ételeink

A gyógyító tök

Nemcsak kiváló téli étel, élettani hatása is meglepően sokrétű: pattanásos bőrre, prosztata- és tüdőgyulladásra, valamint cukorbetegség ellen is hatásos a sütőtök.

Ilyenkor, a téli időszakban kerül asztalunkra a sütőtök. Sütőben sütve, salátákban, desszertként tálalják, szeretik a gyermekek is. Népszerűsége nem véletlen, jóízű étel, de talán kevesen ismerik kiváló élettani hatását. Érdemes egy pillantást vetni arra, hogy ízletességén kívül miért is oly népszerű ez az értékes zöldségféle.

Sütőtököt először a mexikói indiánok fogyasztottak széles körben, Kr. előtt 7000 évvel, s tőlük került Észak-Amerikába, majd pedig Európába. Szegény emberek kedves eledele volt olcsósága miatt. Gyógyhatását magas vitamin- és fehérjetartalmának, bőséges rosttartalmának köszönhetjük. Rengeteg karotinoidot (A-vitamin) és B1, B2, B3, B5, B6, B9, valamint C-vitamint tartalmaz, a tökmagban antioxidáns E-vitamin található. Nagy mennyiségű ásványi anyagot, például káliumot, magnéziumot és foszfort és cinket tartalmaz. A tökmagban föllelhetők triptofán és fitoszterolok is, és a tökmagolaj esszenciális zsírsavakban gazdag.

A töklé hatékony a téli megfázásos betegségek ellen, segít a légúti váladék felszakadásában, köhögéscsillapító, gyorsítja a hörghurut, tüdőgyulladás gyógyulását.
Nőgyógyászati, húgyúti gyulladások, hüvelyfolyás kezelésében is kedvező hatást tapasztaltak.
Az A- vitamin serkenti a pattanásos bőr gyógyulását, segíti a szürkületi vakság okozta panaszokat. Ásványianyag-tartalmának köszönhetően az allergiás megbetegedések (köhögés, orrfolyás, könnyezés) enyhítésében előnyös.

Kínai állatkísérletek szerint a sütőtök segíti a hasnyálmirigy sejtjeinek regenerációját, emeli az inzulintermelést és javítja a vércukorszintet. 1-es típusú cukorbetegeknél az inzulinadag csökkenését figyelték meg. Az inzulin hatásának erősítésében cinktartalma is szerepet játszhat. A tökmag az LDL-koleszterint is csökkenti. A diabéteszben szenvedők számára az antioxidáns tulajdonság is előnyös, hiszen ez lassítja az érelmeszesedés és az öregedés folyamatait.

A B-vitamin elősegíti az idegbántalmak okozta fájdalmak enyhülését. Rosttartalmának köszönhetően emésztést könnyítő hatása van, fokozza az epeürülést.

Elektrolittartalma segíti a szív pumpafunkcióját, kálium és magnéziumtartalma csökkenti (a például vízhajtó kezelés melletti) izomgörcsöket. A sütőtök rendszeres fogyasztása csökkenti a prosztatagyulladás, -megnagyobbodás és daganat előfordulását. Kísérletes körülmények között más daganatok esetében is bíztató eredményeket tapasztaltak.

A fent említett adatok tapasztalati tények, az egyértelmű orvosi kutatási adatok még hiányoznak.
Ám annyi biztos, hogy kedvező összetétele miatt az egészséges táplálkozás része, s mindenki számára legalább hetente ajánlható  a sütőtök fogyasztása.


Becher Péter

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.