Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-10-08 19:36:00

Egyre valószínűbbnek tűnik a világvége-elmélet

A gammasugarak pusztítják el a Földet?

A világűr veszélyes hely - állítja egy új asztrofizikai tanulmány, amely borús képet fest Földünk lehetséges jövőjéről is.

Ha egy csillag felrobban, és fekete lyukká  alakul a Tejútrendszer hozzánk közel eső részén, akkor hatalmas mennyiségű halálos gamma- és kozmikus sugarak szabadulnak fel. Ezzel együtt az is ésszerűnek tűnik, hogy a Földet is elérik ezek a sugárzások. Egy új tanulmány az úgynevezett „rövid-kemény” csillagközi sugárzások hatásairól számol be.


Lehetséges világvége-verzió

Számos múltbéli tanulmány mutatott már rá, hogy egy szupernóva által kibocsátott nagy energiájú sugárzás, vagy a szélsőséges napkitörések „lebontják” a sztratoszférikus ózont, így a káros ultraibolya sugarak képesek behatolni a Föld felszínére.


A szupernóva tündöklése. Fotó innen

Egy űrben bekövetkező katasztrófa könnyen vezethet bolygónk kipusztulásához. A galaxisok óriási csillagai nem csöndben hunynak ki, hanem intenzív sugárzással adják az Univerzum tudtára végzetüket. Egy-egy ilyen esemény során (ami valljuk be, nem sűrű következik be– százmillió évenként egyszer), gamma sugarakat bocsátanak ki. Ezek a sugarak pedig könnyen a Föld végét is jelenthetik – állítja friss tanulmányában Brian Thomas asztrofizikus, a Washburn Egyetem kutatója. Thomas azt is elmondta, hogy a SWIFT műhold gammasugarakat mérő adataiból az is kiderült, hogy a rövidebb gamma sugárzások veszélyesebbek hosszabb társaiknál.

A gammasugarak veszélyességére először Dr. Paul LaViolette hívta fel a világ figyelmét. A tudós szerint a Tejútrendszer közepén elhelyezkedő fekete lyukban csillagközi robbanás következik be, amely elpusztítja a Földet is a kibocsátott sugarak által. Az egyik legkedveltebb világvége történetek közé tartozó elméletet azóta sok tudós is górcső alá vette. Egyesek szerint a 2004-es thaiföldi cunamit is egy ilyen robbanás, valamint a hozzá tartozó gammasugárzás okozhatta, amely vélhetően nem a mi galaxisunkból indult el.


A dinók végzetét okozták?

Thomas professzor szerint a gamma sugárzás során felszabaduló szubatomi részecskék jelentik a valós veszélyt, sőt azt sem tartja kizártnak, hogy a Föld történetében a nagy kérdőjelek is a kozmikus katasztrófák következményei (például a dinoszauruszok kihalása).

De mit is jelentene a valóságban egy ilyen sugártámadás? A tudósok csak találgatni tudnak, de a legvalószínűbb verzió szerint a bolygó azon oldala, amely ki van téve a gamma-sugaraknak, egész egyszerűen lángra gyullad, az atmoszféra hőmérséklete felforrósodik. Thomas elmondta: a rövid nyalábú gamma-sugárzás mindössze egy másodpercig tart, de az azt követő kozmikus sugarak még napokig érkezhetnek a Föld felé. A tudós szerint a rövid sugárzások két neutron csillag vagy ütköző fekete lyukak nyomán jönnek létre.

A kozmikus sugarak majdnem a fény sebességével száguldanak az űrben, a légkörbe hatolva pedig óriási mennyiségű energiát szabadítanak fel, amely szinte mindent elpusztít a Földön. A tudós hozzátette: paleontológusokkal is dolgozik a gammasugarak és a Föld különböző korszakainak vizsgálata között, akik eléggé szkeptikusan állnak a témához.

Brian Thomas október 9-én mutatja be tanulmányát a Minneapolisban rendezett Amerikai Geológiai Társaság éves találkozóján. Tanulmányát a NASA mikrobiológiai programja is támogatta.

– mi (forrás: Sciencedaily.com)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Égi jel
  • Ezt okozta az elmúlt tíz év legnagyobb mágneses vihara
  • Ma érte el a Földet a legintenzívebb napkitörés!
  • Égi katasztrófa: kihunyt a Naphoz hasonló csillag
  • Már nem kell tartanunk az űrszondától
  • Hamarosan elrobog felettünk az űrszonda
  • Lázban tartja a világot az űrszonda
  • Ő a világűr legújabb „sztárja”
  • Megvan, hogy mikor csapódik be az űrszonda
  • Valós veszély! Magyarországra zuhan a műhold?
  • Íme 2011 győztes műholdfelvétele

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.