Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-06-29 08:00:00

Több ezer év kell egy bolygó kialakulásához

A csillagok keletkezésének újabb elmélete dőlt meg

A csillagok kialakulásnak folyamatában a korong körüli anyag felcsomósodása miatt kisebb bolygók jöhetnek létre.

A tudósok akkor jutottak erre a meglepő következtetésre, amikor egy szimuláció segítségével próbálták modellezni a nagy csillagok kialakulásának folyamatát.


Epizódok egy csillag életéből

A csillagok keletkezésének vizsgálata mindig is lázban tartotta a kutatókat, most pedig egy számítógépes szimuláció segítségével kutatták az úgynevezett protocsillagok kialakulásnak folyamatát. Az általánosan elfogadott feltevés szerint az "anyacsillag" nem folyamatosan alakul, az őt körülvevő korongból nem egyenletesen hullik rá az anyag. A legújabb modellezés, amely Dimitris Stamatellos, Anthony Whitworth és David Hubber brit kutatók nevéhez fűződik figyelembe veszi azt a tényt is, hogy vannak inaktív szakaszai is a kialakulásnak, szerintük egy csillag epizódonként áll össze egységes egésszé.


Több ezer év után nyeri el végső alakját a csillag
Fotó: jhuapl.edu

Egy csillag úgy alakul ki, hogy az őt körülölelő porból és gázból álló korong látja el matériával a fiatal égitestet. A folyamat nem mérhető emberöltőben: néhány száz éves aktív majd néhány ezer éves inaktív szakaszból áll. Az eddigi feltevések szerint a korongot a formálódó csillag sugárzása melegítette és egyúttal stabilizálta. Az alvó periódusban értelemszerűen jelentősen csökken a fényesség, így az új kutatási eredmények szerint a korong anyag instabillá válik. Ennek következtében pedig kisebb tömegű csillagok, barna törpék és bolygók alakulhatnak ki- írja a csillagaszat.hu.

 

mi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.