Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-10-22 18:10:00

Károly Király Imaliga: együtt a történelem és a vallás

Zarándoklat a Habsburg-király nevében

Cirákot, Körmendet, Zalaegerszeget és Szombathelyet is érinti a Károly Király Imaliga zarándoklata, melyet a boldoggá avatott, utolsó Habsburg-király emléknapja alkalmából tartanak meg a hétvégén.

A Károly Király Imaliga szervezésében nemzetközi zarándoklat zajlik a Nyugat-Dunántúlon a hétvégén. Az ok: a II. János Pál pápa által boldoggá avatott utolsó magyar király emléknapja október 2-e. volt. A többnapos program érinti Cirákot, Körmendet, Zalaegerszeget és Szombathelyet. A zarándokok október 22-én 16.30-kor vesznek részt szentmisén a zalaegerszegi ferences templomban, amely a szentéletű királynak lett szentelve.

Nem ő a védőszentje a templomnak, mert még IV. Károly életében épült, de Mindszenty (Phem) József, aki a város plébánosa volt akkoriban, utolsó királyunk emlékére emeltette. A későbbi hercegprímás hívására telepedtek meg 1926-ban a ferencesek a templom melletti kolostorban, és vezették egészen 1950-ig és a rendszerváltozástól ismét e plébánia hitéletét.

A templomot 1925 júniusában kezdték építeni az utolsó magyar király, Boldog IV. Károly emlékére. Az ünnepélyes felszentelésre 1927. szeptember 25-én került sor, a szertartást gróf Mikes János szombathelyi püspök végezte. A szószéket Zita királyné adományozta a templomnak. A ferencesek 1989-es visszatértekor Habsburg Ottó is jelen volt.

Mindszenty József, aki nagy tisztelője volt IV. Károlynak, a templomban külön kápolnát alakíttatott ki a király emlékére. A felszentelésekor elhangzott: „Egy magyar király tragédiájának és egy szerencsétlen nemzet tragikus korszakának idején épült a lelki szomorúság emlékére, de a lelki szomorúságok emlékhelyének a lelki örömök helyévé kell válnia.” A 2004-ben történt boldoggá avatása után e templomban elhelyezték Boldog Károly király csont ereklyéjét és a vatikáni szertartáson részt vevő IV. Károly Imaliga zarándokainak  zászlaját.

 

Szerdahelyi Csongor

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.