Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-07-15 18:26:00

Az ombudsman szerint diszkriminatív a jelenlegi tiltás

Visszaállhat a guberálási jog a Józsefvárosban?

Az alapjogi biztos elítéli a guberálás tiltását megfogalmazó törvényt. Az egyértelműen a hajléktalanok ellen hozott rendelet sérti az emberi méltóságot – jelentette ki.

Az év eleje óta tiltott a guberálás a VIII. kerületben. Érdekes véleményeket közöl az állampolgári jogok biztosának, Szabó Máténak jelentése az ügyben: több érintett intézményt is megkeresett a vizsgálata során. Az alábbiakban röviden ismertetjük a beszámolót.


Az önkormányzati rendelet szerint

tilos a közterületre kihelyezett, valamint az ingatlanok közös használatú területeire elhelyezett hulladékgyűjtőket – ide tartoznak utcai szemétgyűjtő edények, szelektív hulladékgyűjtő szigetek, társasházak kukái – kiborítani, azokból kommunális és egyéb hulladékot kivenni. A bírság 50 ezer forintig terjed. A szabálysértés miatt a rendőrség és a közterület-felügyelet helyszíni bírságot szabhat ki.


A kerületi polgármester, Kocsis Máté: a guberálás a lakosok jogait sérti

Fontos volt a rendelet megalkotása, mert a kerület lakosai sokat panaszkodtak a kiborított kukák okozta kellemetlenségekre, mint például a kiszóródott szemét, és az ebből adódó takarítási többletköltség. A Közterület-fenntartó Zrt. jelezte az önkormányzatnak, hogy nem az ő hatáskörük a kiszóródott szemét feltakarítása, hanem a társasházak lakóié, akik a járdaszakasz takarítására kötelesek. További panasz volt, hogy ezen cselekvések rendkívül zajosak, mint például az üveggyűjtő kukák felforgatása. Így mindez sérti a lakosok pihenéshez való jogát, mert általában éjszaka történik. Továbbá a lakossági hulladék tartalmazhat magánleveleket, vagy akár a kukázóra nézve veszélyes hulladékokat, mint például törött üveg, cserép vagy romlott étel. Így a fertőzésveszély jelentős.

 

A polgármester szerint a guberálás a lakosok alkotmányos jogait sérti, így ez a rendelet szerinte nem alkotmánysértő. Kiemelte, hogy az emberi méltóság nem úgy védhető, hogy „ha megengedjük, elnézzük, és megszokjuk embertársaink emberi méltóságot nélkülöző viselkedését.” Tájékoztatott arról, hogy a kerületben kilenc hajléktalanellátó intézmény működik, rendszeres az ételosztás, napi 1500 adag (amit még idén növelni szeretnének 2000 adagra). Jelezte, hogy a rendszer azért nem működik hatékonyan, mert a leginkább rászorulók nem veszik igénybe ezeket az intézményeket.

A rendelet kapcsán 50 esetben indult eljárás 2011. április 1-éig. Ebből 11 figyelmeztetéssel, 27 eljárás megszüntetéssel zárult, csak egy esetben róttak ki pénzbírságot, 9 eljárás van a megkérdezés időpontjában is folyamatban. A polgármester és a képviselő-testület szerint nem lépték túl a hatáskörüket ezzel a rendelettel és Budapest Főváros Kormányhivatalától sem érkezett ilyen jelzés az ügyben.


Budapest Főváros Kormányhivatalának főigazgatói meglátásai

A hivatal panaszbejelentés alapján megvizsgálta a rendeletet és május 17-én törvényességi észrevételt fogalmazott meg. A rendelet egy része már magasabb szinten szabályozásra került, ezért ez önkormányzati szinten nem szabályozható, az alkotmánysértő. De a lényegi rész, miszerint „tilos a közterületen, vagy az ingatlanok közös használatú területeire elhelyezett hulladékgyűjtőből kommunális és egyéb hulladékot kivenni”, nem ütközik magasabb szintű rendelkezésbe, így elfogadható.  A főigazgató, Haszonicsné Ádám Mária, jogi következtetése szerint a képviselő-testület nem lépte túl a jogkörét, rendeletalkotási felhatalmazását.


A Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkárának reakciója

A guberálásnak nincs külön alapfogalma a hulladékgazdálkodásról szóló törvényben. Illés Zoltán álláspontja szerint a guberálás tiltása kihat az érintettek életére, mindennapjaira, méltóságára és ez minden közhatalmi intézménytől felelősséget igényel. Továbbá nem hagyható figyelmen kívül, hogy hulladékgazdálkodási szempontból előnyös is lehet ez a tevékenység, hiszen hasznosítás történik, de természetesen mindez köztisztasági és közegészségügyi szempontból nem áll fenn.Véleménye szerint akkor lenne szükség egy általános törvényi tiltásra, ha a szelektív gyűjtés már általános lenne és „házhoz menő”, mert a szelektív hulladék eltulajdonítása szabálysértő, a már hatályos törvények szerint is ezen hulladék eltulajdonítása bizonyos értékhatár felett lopásnak minősül. Jelezte, hogy a probléma megismeréséhez összetett társadalmi kérdések vizsgálata szükséges. A ténybeli és szabályozástechnikai szempontok egyaránt arra utalnak, hogy jelenleg a köztisztasági megközelítésnek kell az elsődlegeseknek lennie a kérdésben.


Az alapjogi biztos állásfoglalása

Az országgyűlési biztos már több korábbi, a hajléktalanok ügyeit érintő, kérdésben kijelentette, hogy elutasítja az olyan hajléktalanellenes intézkedéseket, melyeket arra hivatkozva hoznak, hogy „rombolja a városképet”, „zavarja az ott élőket”, tehát sérti az emberi méltóságot. A jelentés elvi megállapításai között szerepel, hogy „nem lehet senkivel szemben szigorúbban eljárni, nem lehet senkit egy területről, városrészről kitiltani pusztán azért, mert hajléktalan.” Önmagában a hajléktalan lét ténye nem alapozhat meg olyan feltevést, hogy az érintett fertőző beteg, illetve egyéb potenciális veszélyforrást jelent, és főként nem alapozhat meg egy esetlegesen erre vagy ehhez hasonló feltételezésre épülő rendőrségi, hatósági intézkedést, jogkorlátozást – emeli ki a biztos.

Szabó Máté szerint a tiltás diszkriminatív (a kép innen)

A jelentés ugyanakkor azt is megállapította, hogy a jogállamiság elvéből fakadó jogbiztonság követelménye, mások jogainak védelme indokolja azt, hogy valamennyi jogsértő magatartással szemben az állam hatékony védelmet biztosítson a jogkövető állampolgárok számára. A biztos korábban már a kaposvári önkormányzat hasonló rendelkezését is felülvizsgálta, majd kérte a megsemmisítését, de azt megtagadták, így az Alkotmánybírósághoz fordult. Az ügy még folyamatban van. Szerinte a guberálás megtiltása egy erősen hátrányos helyzetű csoport diszkriminálása és ellehetetlenítése. Egyedül a szemetelés tényét kellene vagy lehetne szabályozni, szankcionálni.

 

Ezt látta már?  Rendőrök viszik el a guberálókért tüntetőket: videó

 

Kotulics Mónika

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Hajléktalanság
  • Hajléktalan megasztár
  • Rendkívüli hideg: nemcsak a hajléktalanok vannak veszélyben
  • Hajléktalanok életveszélyben
  • Kórházakba menekülnek a szegények
  • A bosszú küldte mélyre Orbán Annát
  • Hajléktalan megasztár
  • Életünk mélyén változtassunk
  • Ingyen fodrász hajléktalanoknak
  • Egyre több a hajléktalan gyermek
  • Volt-e okuk bulizni a hajléktalanoknak?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.