Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-08-22 07:00:00

Kikerültek a júliusi költségvetés adatai – hogyan tovább?

Változik a terv: adócsökkentés nem lesz, megszorítás igen

Korábban a kormány 3 százalékos növekedést tervezett az idei évre, ám pár napja a miniszterelnök már csak 2 százalékról beszélt. A BNP Paribas elemzői ezt is túl optimistának tartják. Mire készüljünk igazából?

A kormány elszámolta magát, ez már biztos. Orbán Viktor ezért bejelentette, még idén 100 milliárd forintos költségvetési hiányt fog kigazdálkodni – ezzel pedig tartani tudja a GDP 2 % - os növekedési prognózist. A lassuló növekedés rontja a költségvetés egyenlegét, most még csak 100 milliárd forintról van szó, de ez még emelkedhet. A romló tendenciáért főleg a svájci frank árfolyamának ugrásszerű emelkedése okolható, ami a belső kereslet durva visszaesését, és  a befektetői érdeklődés lanyhulását  hozta.


A műsorváltoztatás jogát fenntartják

A Széll Kálmán-tervet máris ki kell bővíteni, szeptembertől sokak szerint újabb megszorításokat kell bevezetnie a kormánynak, ha tartani akarja a kitűzött hiánycélt. Egyelőre ezekről nem szivárgott ki konkrét és megbízható információ, de a portfolio.hu elemzői már vázoltak néhány lehetséges lépést: például a MÁV 300 milliárdos adósságának átvállalását későbbre kellene eltolni, az adójóváírást csökkenteni kellene vagy teljesen megszüntetni, illetve a szuperbruttósítás megfelezésének bevezetését el kellene húzni. Elemzők attól tartanak, hogy a nyugdíjvagyont sem az eredeti terv szerint osztaná be a kormány, azaz a folyó kiadásokra nagyobb százalékot fordítana, mint azt eltervezte. Ám a befektetők szemében nem jó fényben tűnne fel az ország, s amúgy sem vagyunk túl népszerűek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján közzétett összefoglaló alapján kiderül: júliusban 459,9 milliárd forint lett az államháztartás központi alrendszerének egyenlege. A központi költségvetés 460,1 milliárd forintos deficittel zárt, míg az elkülönített állami pénzalapok 23,9 milliárd forintos szufficitet eredményeztek. A kormány hangsúlyozta, a válságadók kivetése extrabevételhez jutatta az országot, ám a társasági adó nem hozta a várt számokat, emellett a MOL-részvények megvásárlásából fakadó kiadás is megterhelte a költségvetést. A csökkentett mértékű, egykulcsos személyi jövedelemadó miatt 37 milliárd forinttal kevesebb pénz folyt be az állami kasszába, ráadásul a háztartások hosszút távú megtakarításra rendezkednek be, emiatt az általános forgalmi adó sem hozta a tavalyi szintet: 22 milliárddal kevesebb az áfa bevétel.

Ezek a tények, a megoldásra viszont még várnunk kell, szeptember 7-9 között kerül sor a következő frakcióülésre. Az már kijelenthető, hogy az egykulcsos személyi jövedelemadó rendszere marad, illetve továbbra is az államadósság-csökkentés áll a fókuszban. Egy biztos, adócsökkentésre biztosan nem számíthatunk, adó-átcsoportosítás illetve adóemelés lehet az egyetlen út, amivel tarthatók a kitűzött célok.

 

Aschenbrenner Etel
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Adósság
  • Portugália bedőlését jósolják
  • Böjte Csaba: fenntartható vágyak
  • Ki az igazi felelős a devizahitelesek problémájáért?
  • Nemsokára megmondják, ki miatt adósodtunk el
  • Végtörlesztés: sok a panasz
  • Szíjjártó: az új ötlet még a végtörlesztésnél is jobb
  • A kormány fáradhatatlanul készséges lesz
  • A Jobbik ma nagyon tolja
  • Melyik az egyetlen megbízható európai gazdaság?
  • Martonyi: Magyarország meg akar állapodni az IMF-fel

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.