Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-05-28 16:32:00

Egyre több a gyerekdíler, és a szert nyíltan népszerűsítő honlap

Újabb marihuána-fogás: hazánk Európa drogközpontja!

Elfogtak egy debreceni testvérpárt,amely a lakásban marihuánaültetvényt alakított ki. A fogyasztás és a termesztés hazánkban rohamosan növekszik, az éves forgalom kb. negyvenmilliárd forint.

A lakásban 250 tő, beérett állapotban lévő marihuánát, valamint a termesztéshez szükséges vegyi anyagokat és technikai berendezéseket foglaltak le a nyomozók.  A lefoglalt kábítószer piaci értéke 50-60 millió forint.

Magyaroszág tranzitországból elosztóközpont lett

Információink szerint a termesztők évente több tucat tonna marihuánát szüretelnek Magyarországon. A rendőrség az utóbbi évben több mint negyven ültetvényt számolt fel, a fogyasztás mégis rohamosan növekszik – s a felhasználók egyre fiatalabbak Ródler Norbert őrnagy, Budapesti Rendőr-főkapitányság kábítószerosztályának korábbi nyilakozata szerint.

A kelet-európai régióban sokáig Csehország volt a drogmaffia központja, tavalyelőtt azonban számos ültetvényt felszámolt a cseh rendőrség, ezért áttelepült a termesztés zöme hazánkba.
A vadkendert többnyire zárt helyiségben termesztik. Mesterséges napfényt – nagy teljesítményű, időkapcsolóval vezérelt világítóberendezéseket – használnak tudományos számítások alapján: tudják, a növénynek a különböző fejlődési szakaszokban mennyi fényre van szüksége az optimális hatóanyag-tartalomhoz.

A fejlődést elősegítő szén-dioxidot is mesterségesen adagolják a légtérbe. A szellőztetőrendszerben szénszálas szűrőkön halad át a levegő, hogy az épületen kívül ne érződjön az átható gyantaillat. A termesztők anyanövényekről választanak le kis darabokat, s ezeket gyökereztetik, amelyhez növekedést elősegítő hormont használnak. (A rendőrség botanikus szakértője jelezte: ez az anyag olyan drága, hogy a magyar egyetemek nem tudják beszerezni a kísérleti laboratóriumokba.) Így két hónap alatt kifejlődik a szüretelhető növény.

Egyre több a gyerekdíler

Az értékesítést a hálózat középvezetői rétege szervezi. Nagy, kilós tételeket árusítanak a helyi dílerek vezetőinek, akik tovább osztják az anyagot félkilós, majd százgrammos tételekben – egészen a fogyasztókig, akik egyszerre csak néhány grammot vesznek.

A közhiedelemmel ellentétben hazánkban nincs legálisan tartható marihuánamennyiség. Igaz, öt tő vadkender még a csekély mennyiség kategóriába tartozik, ám ekkora készlet tartása is bűncselekménynek minősül. Ugyanakkor az őrnagy rámutat: léteznek tövenként száz–százötven gramm magas minőségű marihuánát adó fajták is, így aztán öttőnyi anyaggal is komoly kereskedelmet lehet folytatni.

 

A mindennapi információi szerint a tavaly lefoglalt mennyiség kb. tizennyolcezer tő, amelyből körülbelül két tonna marihuánát lehetett volna előállítani. Ha csupán grammonkénti ezerforintos árral számolunk, a lefoglalt tövek akkor is minimum kétmilliárd forintos bevételt jelentettek volna egyetlen szüretből. Szüretelni kéthavonta lehet, így a tavalyi fogás több mint tizenkétmilliárd forint bevételkieséssel járt az értékesítői körnek.


Hatalmas a forgalom

Hazánkban a tényleges éves forgalom elérheti akár a negyvenmilliárd forintot is. Ha viszont évente negyven tonna fogy a szerből, melynek egyetlen grammja elegendő egy kisebb (két-három fős) társaság „betépéséhez”, abból egyenesen következik, hogy az elkövetők exportra is dolgoznak. Ennyi anyagot ugyanis a magyar fiatalok akkor sem tudnának elszívni, ha mindegyikük éjt nappallá téve drogozna. Ugyanakkor az is tény, hogy a marihuánafogyasztás rohamosan terjed, és egyre fiatalabbakat érint. Az általános elképzelés szerint a rossz bácsik osztják az iskola előtt a gyerekeknek a szert. A valóság azonban ennél is szomorúbb: a gyerekek többnyire beviszik az iskolába, és egymás közt árusítják a marihuánát. Került már a rendőrség látóterébe tizenkét éves „díler” is.

Egyre több internetes oldal létezik, amely nyíltan felhív marihuánafogyaztásra és termesztésre. A Kendermag-egyesület honlapja a látogatót olyan radikális, marihuánafogyasztásra felhívó külföldi és hazai weboldalakra irányítja, mint a www.hightimes.com , a www.daath.hu vagy a Raszta.hu. Utóbbi címoldalán „betépett” család látható, köztük egy tizenéves kislány.

Számos szakember hangoztatja, hogy a marihuánafogyasztás szellemi és mentális leépülést, visszafordíthatatlan agyi károsodást okozhat. Zacher Gábor klinikai toxikológus lapunknak elmondta:  Magyarországon körülbelül kétszázötvenezren szívnak, s tízezerre tehető a kemény függők száma.
 

 

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Szex-szel fizetnek a középiskolások a drogért
Drogos videó: basszus, nem vagyok egyedül!
 

 

Balavány György

források: MTI, www.mno.hu, www.brfk.hu

 

 

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.