Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-10-21 15:00:00

Kérdéses, hogy nyitva lesznek-e hétvégén a nappali melegedők

Újabb csapás a hajléktalanokra: idén is lesz fagyhalál?

Nem biztosított a fedél nélküliek téli ellátása, mivel az hajléktalanellátó szervezetek a korábbi években erre a célra kapott költségeiknek csupán töredékét kapják meg idén – tudta meg a Mindennapi.hu.

Győri Péter és Vecsei Miklós, a Budapesti Hajléktalanügyi Konzorcium vezetői hétfőn közös közleményben jelezték, hogy jelenleg nem megoldott az utcai segítő szolgálatok január 1-jét követő finanszírozása, így a tél közepén leállhatnak ezek a segítő szervezetek. A hajléktalanellátó szervezetek vezetői szerint nem látható, hogy az elkövetkező hónapokban mikor nyílnak meg új férőhelyek, a meglévő szállások pedig Budapesten már most tele vannak.
A konzorcium közleményét követően tárgyalások és „mozgolódások” kezdődtek, mondta el portálunk kérdésére Győri Péter, aki szerint a korábbi évek téli ellátására szánt költségvetésnek nagyjából egyharmadát kapják meg a jelenlegi ígéretek értelmében. Győri, aki egyben a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeinek (BMSZKI) vezetője, hangsúlyozta, ez a pénz arra elég, hogy az éjjeli menedékhelyek működését, az azokon történő étkeztetést, a fedél nélküliek gyógyszeres ellátását, valamint egy-két melegedőhely üzemelésének költségét fedezze. Eszerint nem jut majd pénz a beruházási és karbantartási munkákra, az utcai szolgálatok téli pluszköltségeire, illetve a mentális és fizikai szolgáltatásokra sem, melyek magukban foglalják a pszichiátriai és alkoholelvonó, valamint a gyógytornás kezeléseket is. A szakértő hozzátette: kérdésessé válik a nappali melegedőhelyek hétvégi nyitva tartása is, de ezt áthidaló megoldással próbálják majd megoldani.

A katasztrófa utolérte Budapestet?

A fővárosi MSZP szerint a szociális katasztrófa utolérte Budapestet, ám ebben a helyzetben a városvezetés televízióra és egy újság támogatására akar százmilliókat költeni. Horváth Csaba szocialista frakcióvezető elmondta, hónapok óta nem fizeti ki az önkormányzat a hajléktalanellátásra szánt 650 millió forintot. Kitért arra is, hogy a díjhátralékkal rendelkező családok számára korábban létrehozott alapítványt a mostani városvezetés „lenullázta”. Hozzátette: jelenleg 300 ezer családnak van 90 napon túli közműtartozása.
„Eközben jut pénz a Helyi Théma 100 milliójára, (...) a Tarlós-tévé százmilliójára, (...) az utca- és térátnevezésekre, és jutott pénz, mintegy 10 millió forint új zászló tervezgetésre és kivitelezésre” – fogalmazott az ellenzéki politikus.

 


A Ferencvárosban lesz az egyik hajléktalanszálló
Az eredetileg tervezett VIII. kerületi helyszín helyett a IX. kerületben nyílik meg a főváros egyik új hajléktalanellátó intézménye, miután a Fővárosi Közgyűlés pénteken támogatta az erről szóló városvezetői előterjesztést. A testület módosította korábbi határozatát, amely szerint egy józsefvárosi, Salgótarjáni úti ingatlan lett volna az idei „Fűtött utca” program egyik helyszíne. A testület azért változtatta meg a döntését, mert a VIII. kerület vezetése Pintér Sándor belügyminiszter támogatásával egy másik helyszín, a IX. kerületi Aszódi utca kijelölésére tett javaslatot. Az új helyszín – a régihez hasonlóan – a MÁV tulajdonában áll, ezért az állami céggel a fővárosnak bérleti szerződést, illetve megállapodást kell kötnie.

 

(mindennapi/nol.hu)

Kép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Hajléktalanság
  • Hajléktalan megasztár
  • Rendkívüli hideg: nemcsak a hajléktalanok vannak veszélyben
  • Hajléktalanok életveszélyben
  • Kórházakba menekülnek a szegények
  • A bosszú küldte mélyre Orbán Annát
  • Hajléktalan megasztár
  • Életünk mélyén változtassunk
  • Ingyen fodrász hajléktalanoknak
  • Egyre több a hajléktalan gyermek
  • Volt-e okuk bulizni a hajléktalanoknak?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.