Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-09-08 22:02:00

Tarlós: „elfogadhatatlan, hogy az utcákon élnek napokig”

Úgy tűnik, vége a lomizásnak

A rend megteremtését célozza a lomtalanítási rend átalakításának terve, ha bevezetik, vége a lomizásnak és több ezrek eshetnek el minimális bevételüktől.

A budapesti lomtalanítási rendszer átalakítását tervezi a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. Klug Lajos, a társaság vezérigazgatója kedden arról tájékoztatta az MTI-t, hogy nem térségenként, hanem a lakók megrendelései alapján lomtalanítanának a fővárosban. Ezt igényelhetné társasház vagy több családi ház is, a lakosságnak pedig mindez a társaság szándékai szerint nem kerülne külön pénzébe.

A vezérigazgató indoklása szerint „az alapelv a rend megteremtése – csatlakozva Tarlós István főpolgármester programjához –, hogy a lomtalanítás ne tükrözzön hadiállapotokat”. Kifejtette: az utóbbi években tapasztalható, hogy vannak, akik a lomtalanításokból élnek, „iparággá nőtte ki magát”; közegészségügyileg elfogadhatatlan, hogy az adott helyeken az utcákon élnek napokig, ott főznek és végzik szükségleteiket.

Megkérdeztük az FKF Zrt.-t: a gyakorlatban hogyan fog működni az egyéni lomtalanítás? A cég közleményben válaszolt, amelyben azt írják: jelenleg az új lomtalanítási rendszer kidolgozás alatt van. Az FKF Zrt. számos nyugat-európai tapasztalat alapján szeretné átalakítani a jelenlegi gyakorlatot, s az új rendszert fokozatosan szeretné bevezetni. Kutatásaink és ügyfélszolgálati visszajelzések alapján az átalakításra jelentős igény van, mivel a jelenlegi rendszert kísérő mellékjelenségek zavarják a budapesti lakosok életét. Az FKF zrt. célja az, hogyan olyan szolgáltatási fejlesztéseket hajtson végre, amelyek növelik a lakossági elégedettséget és a logisztikai hatékonyságot.

A Magyar Urbanisztikai Társaság igazgatója, Ongjerth Richárd szerint szükséges lenne fokozni a rendjét a lomtalanításnak, azonban fontos szempont, hogy megmaradjon a „szelektív hulladékgyűjtés” jellege, illetve az újrahasznosítás lehetősége. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az FKF Zrt. nagyon hatékonyan és fegyelmezetten bonyolítja le a lomtalanítást akár egy nap alatt is, és ha ezt az egy napot, amíg a „perzsa vásár” zajlik, képes elviselni a lakosság, akkor a jelenlegi rendszer nem feltétlenül rossz megoldás.

A Hulladékszövetség munkatársa, Nagy László üdvözli az FKF Zrt. átalakítással kapcsolatos terveit, mint mondta: szövetségük komolyan foglalkozik az úgynevezett rugalmas lomtalanítás lehetőségeivel. A szövetség álláspontja szerint közegészségügyi, környezetvédelmi, és városesztétikai szempontból is tarthatatlan a jelenlegi rendszer. Szerintük átalakításra van szükség még akkor is, ha ezzel szociális problémákat okoznak. Az újrahasznosítás sokkal hatékonyabb lehetne, és az olyan kis hibával rendelkező gépek, bútorok helyreállítása, és másodkézből történő tovább értékesítése is megvalósulhat, amit az utcára tesz a lakosság, amiket egyébként a lomtalanítók a színesfémek kinyeréséért megrongálnak. A Hulladékszövetség munkatársa azt is elmondta, hosszútávon kifizetődőbb lehet az átalakítás, hiszen az ilyen helyreállított szemétbe szánt gépeket, bútorokat szociális boltokon keresztül juttathatnák el a rászorulóknak.

 

(mindennapi)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.