Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-07-23 13:32:00

Ajándéktárgyak, képeslapok, fotók, atom

Turisztikai látványosság az atomerőmű

A temelín-i atomerőmű óriási népszerűségnek örvend a Csehországba látogatók körében. A turisták ajándéktárgyakat, képeslapokat vesznek. A tulajdonos saját standot működtet idegenforgalmi kiállításokon.

Míg számos neves dél-csehországi műemlék látogatottsága már néhány éve stagnál, a temelíni atomerőműé folyamatosan emelkedik. A vitatott atomerőmű, amelynek üzembe helyezése és működése ellen több osztrák és cseh környezetvédelmi szervezet is éveken keresztül erőteljesen tiltakozott, manapság egyre vonzóbb idegenforgalmi látványossággá válik.

Az erőművet nyolc éve, 2003-ban helyezték üzembe, s látogatásától az sem riasztja el az embereket, hogy a környezetvédők szerint az atomerőmű nem biztonságos. Ugyanakkor a szakértők azt állítják, hogy semmi ok sincs aggodalomra, szerintük Európa egyik legbiztonságosabb atomerőművéről van szó.

Ma ez az atomerőmű ugyanolyan vonzó idegenforgalmi látványosság, mint a világhírű dél-csehországi kulturális emlékek. Látogatottsága nagyjából egy-egy vár, kastély látogatottságának felel meg - mondta Pavla Konopová, a regionális idegenforgalmi hivatal igazgatója. A látogatók száma tavaly meghaladta a 30 ezret.Az atomerőmű tulajdonosa, a Cseh Elektromos Művek (CEZ) a növekvő érdeklődésre tekintettel már néhány éve saját standot működtet a Regiontur nemzetközi idegenforgalmi kiállításon Brünnben.

A látogatók 25-30 százaléka a szomszédos Ausztriából érkezik. Ennek nagyon örülünk. Ha az osztrákok felkeresik Temelínt, láthatják, hogy a környezetvédők kritikái megalapozatlanok - mondta Sviták. Az atomerőműveket csak 15 éven felüli személyek látogathatják, s minden csoport szigorúan csak a kijelölt útvonalakon és felügyelet mellett közlekedhet – tette hozzá. A Temelín iránti érdeklődés jól lemérhető az egyre nagyobb számú "atomerőműves" ajándéktárgyon, képeslapon és más szuveníren is. Ezekből egyre több van Dél-Csehországban. A műszaki emlékek iránti érdeklődés növekedésére Prága is reagált, és folyamatosan látogathatóvá teszi a város alatt elterülő technikai berendezéseket, vízműveket, csőpostát és más, közérdeklődésre számot tartó objektumokat, helyeket.

 

mti.hu

 

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.