Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-05-11 15:00:00

Már csak a kormány segítségében bíznak

Több ezer családi gazdaságot nyír ki a májusi fagykár

A kormánytól remélnek segítséget a szabolcsi gyümölcstermelők. A fagykárt szenvedett térség képviselői és a gazdakörök illetékesei a vidékfejlesztési tárcával egyeztetnek – több ezer családi gazdaság kerülhet padlóra.

A péntek hajnali mínusz 2 és mínusz 8 fok közötti fagyok komoly pusztítást végeztek a szabolcsi mezőgazdasági területeken és a gyümölcsösökben. A dél-nyírségi, kisvárdai és városnaményi gazdák gyakorlatilag le is mondhatnak az idei gyümölcstermésről, az utóbbiaknál százszázalékos a kár. Egyelőre felbecsülni is nehéz a veszteség nagyságát, de úgy tűnik, a májusi hidegrekord gazdaságok ezreinek a bevételét nullázta le.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 13 900 hektáron almát, 4900 hektáron meggyet, 700 hektáron cseresznyét termelnek a gazdálkodók. A fagykárok felmérését hétfőn kezdték meg a Vidékfejlesztési Minisztérium munkatársai a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal közreműködésével az érintett településeken. A gyorsfelmérés adatait várhatóan holnap tudatják. A természeti csapás következményei igen súlyosak, így a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) a térség országgyűlési képviselőivel karöltve tárgyalásokat kezdeményez a vidékfejlesztési tárca illetékeseivel.

„Jelenleg az a legfontosabb, hogy a gazdálkodók kárenyhítést kapjanak, ezért tárgyalásokat kell kezdeményezni a kormánnyal. A fagykárok felmérése utáni információk alapján kezdődnek majd tárgyalások a kormány képviselőivel a kárenyhítési támogatásokról és a terméskiesés mérséklésének ügyében” – mondta a mindennapi.hu-nak Rácz Imre, a Magosz országos elnökségének szabolcsi tagja.

A Magosz Budai Gyula szövetségi igazgatónak és a térség országgyűlési képviselőinek a segítségét kérik a kormány felé tett lépésekben, hogy a károk mielőbbi felmérése elkezdődjön. Javaslat, hogy a gyümölcstermelők a befektetési összeg nagyságához mérten nagyobb kockázatviselési díjjal járulnának a befizetési alaphoz, de ehhez mindenképpen szükséges a kormány segítsége, hiszen ugyanannyit kellene mindkét oldalról befizetni ahhoz, hogy a rendszer működőképes legyen. Fontos, hogy a gazdák a kár mértékével arányos kártérítést kapjanak, és ne a kivágás előtt álló ültetvényeknek kedvezzen a kormány döntése − mondta Jakab István, a Magosz országos elnöke. Jakab segítséget ígért a bajba jutott mintegy 25 ezer gazdálkodónak. A térség országgyűlési képviselői a gazdaszövetséggel egyeztetve hétfőn nyújtották be az erről szóló javaslatukat az agrártárcához, jelenleg várják a fejleményeket.

A borsodi gazdák is foghatják a fejüket. A tavaszi fagyok több mint kétezer hektár gyümölcsösben tettek kárt, a legnagyobb veszteséget Bodrogközben és a Csereháton könyvelték el: ezeken a helyeken 80−100 százalékos a veszteség. A kár pontos mértéke ott sem ismert, de tény, hogy alig lesz termés. A fagykárok miatt az idén borsos gyümölcs- és zöldségárakra van kilátás, de közelebbit csakis a károk pontos felmérése után lehet mondani.


K. Zs.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.