Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-02-23 16:25:00

Számos pályázati lehetőség az élelmiszeripari kis- és középvállalkozásoknak

Több élelmiszert kell termelünk

Magyarország jelentősen növelhetné élelmiszer termelését Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár szerint. Jelenleg 20 százalékkal állítunk elő többet, mint amit felhasználunk.

– Akár 50 százalékosra is növelhetné jelenlegi, 20 százalékos élelmiszer-többlettermelését a magyar gazdaság, hiszen a fejlesztés lehetőségei hosszabb távon adottak. A magyar agrárgazdaság jelenleg 2,5, az élelmiszeripar 2,1 százalékkal részesedik a GDP-ből, ez az arány 1989-ben a mezőgazdaságot tekintve még 13,7 százalék volt – mondta Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár a Joint Venture Szövetség (JVSZ) által szervezett fórumon.

Magyarországon 2009-ben – a KSH szerint publikált adatok alapján – az összes ipari termelés 17,7 százalékkal csökkent. Jelentősen növelte viszont termelési értékét a húsfeldolgozás, a tartósítóipar, a takarmánygyártás, kisebb mértékben, de szintén emelkedett a termelési érték az üdítőital-gyártásban, valamint a malomiparban és a cukorgyártásban. Termelési értékvesztést szenvedett el ugyanakkor a sörgyártás, a hús- és baromfikészítmény-gyártás, a zöldség- és gyümölcs-feldolgozás.

Az államtitkár rámutatott: az unió termelésén belül a magyar termelés részesedése tartósan egy százalék körül alakul ebben a szektorban, ami a 27 tagország között a 16. helyre sorolja Magyarországot. Utalt arra, hogy az agrárszerkezetnek és a termeléspolitikának olyan célokat kell szolgálnia, mint az élelmezés és élelmiszerbiztonság, vagy a környezeti biztonság. Egyben erősítenie kell a vidék társadalmát és gazdaságát, valamint stabilizálnia kell a helyi közösségeket.

A magyar agrárgazdaság számára legfontosabb piac a helyi és a belföldi. Ezért a tárca segíteni kívánja a kereskedelmi lánc lerövidítését, és a méltányos árrendszer kialakítását. A helyi gazdaság fejlesztése a vidékfejlesztés kulcsterülete, egyben a város és a vidék együttműködése helyreállításának alapja. Ezért ez kiemelt vidékfejlesztési prioritás és nemzetgazdasági érdek. Annak érdekében, hogy az előrelépés lehetősége megteremtődjön az ágazatban a vidékfejlesztési tárca kiemelten kívánja támogatni a kis- és középvállalkozásokat ezen a területen. Azaz több pályázati lehetőséget nyit meg számukra annak érdekében, hogy magas feldolgozottsági fokú termékeket állíthassanak elő.

Robák Ferenc, a magyar uniós elnökség operatív programjának kormánybiztosa arról szólt, hogy Magyarország soros uniós elnöksége jó alkalom arra: az unióban megismerhessék a magyar élelmiszergazdaság termékeit. Az uniós soros elnökség kapcsán a magyar élelmiszer-előállító kis- és közepes vállalkozások számításai szerint mintegy 8-10 milliárd forint megrendeléshez juthatnak.

Forrás: MTI 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.